bijela noć i otvoreni trg

Centar Zagreba za vikend u znaku kulturnih događanja

28.09.2017 u 15:33

Bionic
Reading

Obilje besplatnih kulturnih sadržaja očekuju Zagrepčane i njihove goste u subotu i nedjelju 30. rujna i 1. listopada u sklopu programa jednodnevnog besplatnog obilaska grada u ritmu umjetnosti pod nazivom "Bijela noć", kojim se Zagreb u subotu pridružuje svjetskoj inicijativi "Nuit Blanche", te Dana otvorenog trga koji će u nedjelju u organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu po četvrti puta okupiti institucije iz susjedstva u jedinstvenom kulturnom događaju predstavljanja svojeg djelovanja širokoj publici

Projekt "Bijela noć", nastao u Parizu te u kratkom roku preuzet diljem svijeta, od Montreala preko Rige do Melbournea, u Zagrebu se ove godine održava treću godinu za redom, a ujedinit će u subotnjim popodnevnim i noćnim satima raznovrsne umjetničke intervencije, kulturna događanja, performanse i instalacije na 13 lokacija u gradu.

Program nastaje u sinergiji brojnih kulturnih ustanova i institucija Grada, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba (TZGZ), a i ove godine ponudit će raznolike oblike umjetničkog izričaja kojima će prikazati Zagreb, njegove ulice i trgove u novom i drugačijem svjetlu, najavila je na konferenciji za novinare u HNK-u Zagreb umjetnička voditeljica programa, redateljica Anica Tomić.

"Ove godine, program uključuje čak šest premijera i dva gostovanja; dakle, više od 20 umjetnika ove godine sanjat će zajedno s nama grad kroz suvremenu umjetnost", rekla je Tomić.

Novi vizualni identitet grada

Kako je najavila, skriveni kutci Zagreba, njegove ulice i trgovi, uz pomoć raznih svjetlosnih instalacija, performansa i intervencija postat će svojevrsne urbane oaze u Donjem gradu koje će posjetitelji moći istražiti te uživati u umjetnosti i kulturi u večernjim satima, u noći 30. rujna, od 19 do 01 sat.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, Paviljon na Zrinjevcu, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Trg Josipa Jurja Strossmayera, spomenik Nikoli Tesli u Teslinoj ulici, Trg kralja Tomislava i Francuski paviljon neke su od lokacija koje će umjetničkim intervencijama u javnom prostoru dobiti potpuno novi vizualni identitet.

  • +12
Kulturno umjetnička manifestacija Bijela noć ispred HNK-a 2016. Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić/PIXSELL

Kod spomenika Nikoli Tesli snagu i zvuk Teslinih munja u javnom prostoru pokazat će hip hoper i performer Ivor Benko "na muzikalnoj Teslinoj zavojnici na kojoj je više od četiri mjeseca radio mladi 20-godišnji izumitelj Ivan Kožar". "Njene iskre udaraju s nekoliko milijuna volti, a Benko će nam u performansu 'Munjevita borba' pokazati na koji način te munje udaraju u tijelo plesača, kako plesač može njima manipulirati i što se događa kada munje paraju zagrebački zrak", rekla je Tomić. 

U Paviljonu na Zrinjevcu u isto vrijeme poznata hrvatska udaraljkašica Kaja Farszky i glazbeni performer i skladatelj Nenad Sinkauz izvode svojevrsnu glazbeno-scensku izvedbu "kao instant-kompoziciju gdje ćemo uspostaviti dijalog između perkusija s jedne strane i elektronske glazbe s druge".

Šetnja nas potom vodi do HAZU-u, dodala je Tomić, gdje će francuski umjetnici Etienne Saglio/Monstre(s) predstaviti "čarobnu, tajanstvenu izvedbu" pod nazivom "Fantom", u kojoj pokušavaju uhvatiti i dodirnuti nepoznati svjetleći objekt koji se propinje iznad glava promatrača te prolazi između njih, "a svi posjetitelji koji će biti dovoljno otvoreni moći će, u svaki puni sat, zajedno sanjati i tako ući u neku vrstu fantazmagorije".

"Izlaskom s performansa, na začelju HAZU-a, posjetiteljima će se otvoriti Strossmayerov park koji će po prvi puta biti prikazan kao presjecište s jedne strane umjetnosti a s druge znanosti", najavila je nadalje Tomić. Mapiranjem kipa Josipa Jurja Strossmayera i zgrade HAZU-a, nastat će zvučna i svjetlosna prostorna instalacija koja gradi metaforičku priču o smislu i važnosti znanosti i kulture.

U zanimljive instalacije pretvorit će se i prostor Trga kralja Tomislava, gdje će "neobična bića i nemani iskrsnuti u čarobnoj šumi nastaloj uporabom različite moderne tehnologije", dok će u Francuskom paviljonu, u sklopu Festivala 25 FPS i Rezidencije Muzičkog salona, nastupiti "dva sjajna umjetnika, švedski umjetnik zvuka B.J. Nilsen i kanadski filmski umjetnik Karl Lemieux, koji će nam pokazati priču o jednom kineskom gradu, betonskom zdanju zamišljenom kao prototip newyorškog Manhattana, koje je međutim ostalo nedovršeno i danas zjapi prazno".

"Naša publika imat će deset sati priliku sudjelovati uživo u audio-vizualnom performansu i stvaranju jednog grada duhova pred njihovim očima", kazala je Tomić.

"Na kraju dolazimo do zgrade HNK-a Zagreb, koja će za tu priliku postati 'Trg u G-Duru', u svjetlosno-auditivnoj instalaciji umjetnika Igora Pauške i Alena Sinkauza, koja kroz dvjesto svjetlosnih tijela po prvi puta osvjetljava zgradu kazališta iz unutra prema van, stvarajući novu kompoziciju arhitekture kazališta i čitavog trga oko njega, otvarajući se u različitom spektru boja", rekla je umjetnička voditeljica programa, te pozvala građane da se u subotu navečer u što većem broju pridruže "zajedničkom sanjanju suvremene umjetnosti".

U manifestaciji također svojim programima koji će trajati do sitnih noćnih sati sudjeluju i Hrvatski školski muzej, Arheološki muzej, Kino Europa, Muzej za umjetnosti obrt, te Galerija nova.

Kultura u fokusu Trga Republike Hrvatske 

Kao dio programa "Bijele noći", u organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu u nedjelju će se po četvrti put održati manifestacija "Dan otvorenog trga", koju je intendantica Dubravka Vrgoč najavila kao jedinstveni kulturni događaj koji ima za cilj što široj publici predstaviti djelovanje kulturnih i obrazovnih institucija koje djeluju na prostoru Trga Republike Hrvatske, "kako bi se o ovom trgu pričalo ne samo zbog njegova naziva nego i zbog sadržaja koji čine to što on jest".

Pokrenuta 2014. godine, manifestacija svake godine nudi bogat i raznolik program te privlači sve više publike, a ove godine, uz središnji nacionalni teatar, u program su se uključili Muzej za umjetnost i obrt, Hrvatski školski muzej i Muzička akademija, rekla je Vrgoč.

Najavila je "vrlo komprimiran program" od 11 do 13 sati, tijekom kojega će posjetitelji moći uživati u nekim od najpoznatijih opernih arija, hrvatskim tradicijskim napjevima, izložbama, baletnim vježbama i plesu, koje će izvesti članovi ansambala HNK-a Zagreb i Muzičke akademije, dok su povoljnije cijene ulaznica i besplatna vodstva za njih organizirali Muzej za umjetnost i obrt, koji će taj dan imati produženo radno vrijeme do 19 sati, te Hrvatski školski muzej.

Ulazak na sve programe je besplatan, a u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta, svi programi na otvorenom se otkazuju.

Konferenciji je nazočio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je izrazio zadovoljstvo što će se po četvrti puta u glavnome gradu održati Dani otvorenog trga, te Bijele noći treći puta.

Napomenuo je da će zbog manifestacije dijelovi središta grada biti zatvoreni za automobilski promet, te poželio da se ti programi pretvore u pravu tradiciju na tragu kulturnih programa kojima se diči primjerice Francuska.

"Život počinje prvim korakom, a mi smo već napravili tri koraka", poručio je Bandić.