FILM, PERFORMANS, KAZALIŠTE

Čeka nas novo lice Dubrovačkih ljetnih igara

22.05.2013 u 10:40

Bionic
Reading

Dubrovačke ljetne igre, koje se tradicionalno održavaju od 10. srpnja do 25. kolovoza, ove godine donose 136 dramskih, glazbenih, opernih, baletnih, folklornih i drugih izvedbi na gotovo 30 scenskih i ambijentalnih lokacija renesansnoga grada Dubrovnika

'Ove smo godine odlučili kroz Dubrovačke ljetne igre napraviti sliku jednog drugačijeg Dubrovnika, stvoriti doživljaj grada kao živog organizma koji je s jedne strane najpoznatija hrvatska turistička destinacija, a s druge nevidljivo mjesto emotivnih slika, bezvremenskih odjeka svih znamenitih genija koji su ga nastavali i pohodili, odjeka predstava, koncerata i zvukova ljudi koja ga posjećuju i koji u njemu žive', kazao je u zagrebačkom Velvet baru intendant i direktor dramskog programa 64. Igara Krešimir Dolenčić.

To se odražava i u novom logu Igara koji je osmislio mladi zagrebački dizajnerski dvojac Šesnić & Turković u suradnji s Marom Pitarevićem, a koji prikazuje dubrovački stari grad smješten u srcu pod motom 'Zidine od kamena, srce od umjetnosti', napomenuo je Dolenčić.

U povodu obilježavanja ulaska Hrvatske u Europsku uniju prva izvedba Igara bit će 11. srpnja Mozartova opera 'Cosi fan tutte', nastala u koprodukciji Dubrovačkih ljetnih igara i Music Without Frontiers Foundation iz Londona.

Bogat dramski program 64. sezone Dubrovačkih ljetnih igara obuhvaća tri nova naslova, dvije reprizne predstave, jednu dramsku obnovu, te pet gostovanja.

Premijerni dramski program otvara autorski projekt Bobe Jelčića i Nataše Rajković 'Allons enfants'.

'Na svaki smo način pokušali ući u grad po svim njegovim mjestima, smještajući izvedbe na što više gradskih lokacija - od legendarnog "Ekvinocija' u režiji Joška Juvančića, preko projekta 'Otac hrabrost' Borisa Bakala, do zadnje premijere 'Obrana Sokratova', koju na Lovrjencu postavlja ugledni slovenski redatelj Tomi Janežič", kazao je Dolenčić.

Reprizni dramski program među ostalim donosi prvo gostovanje Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku "Unterstadt" I.Š. Kuči u režiji Zlatka Svibena, te HNK-a u Šibeniku s adaptiranom Molierovom "Škrtičinom".

'Slavuj' Lee Delong u izvedbi Triko cirkus teatra prva je cjelovečernja klaunska predstava za odrasle izvedena u Hrvatskoj, Slovensko narodno gledališče iz Maribora gostuje s Prokofjevljevim baletom 'Romeo i Julija', a na programu su i 'Kate Kapuralica' u režiji Daria Harjačeka i 'Medeja' u režiji Tomaža Pandura.

Likovne izložbe u palači Sponza ponovno su sastavnica popratnog programa Igara, a Dolenčić je najavio i nekoliko noviteta - Filmski program Dubrovačkih ljetnih igara, u sklopu kojega će se od 11. srpnja do 24. kolovoza prikazati 25 filmova po izboru umjetničkog ravnatelja Pulskog filmskog festivala Zlatka Vidačkovića, te program "I da te ljubim i da te čuvam" nastao u suradnji Hrvatskog društva pisaca, Igara i Mani Gotovac, u sklopu kojega će pet uglednih pisaca održati predstavljanja u obliku režijski uređenih performansa.

Direktor glazbenog dijela programa Mladen Tarbuk najavio je ovogodišnji koncept temeljen na dvjema važnim obljetnicama -200. obljetnici Verdija i Wagnera 1813. i obljetnici stote praizvedbe 'Posvećenja proljeća' Igora Stravinskog 1913. Prizore iz Verdijevih opera i Wagnerovih glazbenih drama izvest će Simfonijski orkestar Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu i brojni solisti pod ravnanjem Ire Levina, a program "1913. - Stravinski vs Ravel" izvest će Simfonijski orkestar Mađarskog radija i Zbor Kodaly iz Debrecena. Nastupit će i Dubravka Mušović Šeparović, Cantus ansambl, Petrit Ceku, te brojni drugi inozemni i domaći gosti.

'Ove smo godine htjeli napraviti značajan zaokret u glazbenom programu te ga približiti dramskome i osmisliti glazbena događanja koja su odraz naše namjere da se u budućnosti sve više bavimo glazbenim teatrom', kazao je Tarbuk. No, nije zanemarena niti suvremena glazba, pa će glazba koja je odredila tok nadolazećih stoljeća biti suprotstavljena glazbi koja nastaje ove godine kroz praizvedbe naših skladatelja Klobučara i Seletkovića i koncert čuvene London Sinfoniette, jednog od najglasovitijih ansambala s repertoarom modernih klasičnih ostvarenja, dodao je Tarbuk.