ŠESTI OVOSEZONSKI NASLOV

Čehovljeva 'Prosidba' premijerno održana u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića

12.06.2020 u 23:59

Bionic
Reading

Premijera predstave 'Prosidba' Antona Pavloviča Čehova, u režiji Helene Petković, održana je u petak navečer u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića kao šesti ovosezonski premijerni naslov te kuće, i ujedno prvi nakon stanke zbog pandemije koronavirusa

Redateljica Helena Petković istaknula je tim povodom kako je jednočinka za ovu priliku postala cjelovečernja predstava „Mislim da smo unatoč svim nevoljama i prekidu rada tijekom proteklih nekoliko mjeseci radili izuzetno ugodno, lagodno i kreativno. Predstava je prvotno zamišljena za malu scenu, ali je zbog epidemioloških mjera preseljena na veliku.

U početku nas je bilo malo strah, ali smo vidjeli na prvoj probi da je odlično profunkcioniralo, jer su glumci dobili više prostora i sve skupa je prodisalo“, rekla je Petković. Dramaturginja Ivana Vuković istaknula da je zadaća bila iz djela izvući sav komični potencijal.

„Nismo htjeli dopustiti da se tek tako prijeđe preko jedne šale, a uz to dodati još gomilu šala na sam tekst. Hvala glumcima koji su pristali na naše sulude ideje. Stvorili smo prostor povjerenja u kojem smo se mogli igrati i isprobavati svakakve bizarne postupke. To je i dalje Čehov, ali možda u jednom svježijem izdanju“, rekla je Vuković.

Glumica Jasna Jukić istaknula je zanimljiv rad s mladim autorskim timom te podsjetila kako je istu ulogu igrala sa osamnaest godina. „Odmak godina pruža novu mogućnost.

Iako su Čehovljeve tridesete sada naše pedesete, sada imamo mogućnost izmaštati cijelu predstavu na drukčiji način, ali i svaki naš lik. Tražili smo rješenja u novim smjerovima“, objasnila je Jukić.

Glumačku podjelu čine Branimir Vidić, Jasna Jukić i Zdeslav Čotić, a autorski tim predstave Helena Petković (režija), Ivana Vuković (dramaturgija), Irena Kraljić (scenografija), Tea Bašić Erceg (kostimografija), Matea Bilosnić (scenski pokret), Vesna Kolarec (oblikovanje svjetla) i Damir Šimunović (skladatelj).

Reprizne izvedbe zakazane su za 13., 25., 26. i 27. lipnja.