IZLOŽBA U ALBERTINI

Car Maksimilijan prvi se znao samopromovirati umjetnošću

24.08.2012 u 10:09

Bionic
Reading

Izložba posvećena caru Maksimilijanu I., koja se 14. rujna otvara u bečkom muzeju Albertina, donosi najvažnija djela velikih slikarskih majstora njegova doba iz fundusa samog muzeja koja ilustriraju bogato umjetničkog naslijeđe toga doba ali i marketinšku umješnost cara koji je prvi ciljano koristio naručena umjetnička djela za samopromociju

Kako se ističe u najavi izložbe na mrežnim stranicama muzeja, izložba 'Kaiser Maximilian I. und die Kunst der Duererzeit' (Car Maksimilijan I. i umjetnost Duererovog doba) donosi velik broj slika, grafika i skulptura koje je Car Maksimilijan I. naručivao od najboljih umjetnika svoga vremena, gradeći tako spomenik samome sebi i dinastiji Habsburgovaca.

Velik broj tih djela čuva se upravo u Albertini. Uz velik broj Duererovih radova među njima je i 'Trijumfalna povorka' (Triumphzug), friz Albrechta Altdorfera i njegove radionice naslikan na pergamentu koji je izvorno imao dužinu od ukupno 100 metara i koji čini srce izložbe. Od 109 originalnih pergamenata velikih formata s prizorima raskošno obojanih jahača, veličanstvenih kočija i vitezova, u Albertini se čuvaju pergamenti od broja 49 do 109 koji, složeni u friz, dosežu više od 54 metra dužine.

Povrh tog jedinstvenog remekdjela predstavljena su brojna druga važna djela umjetnika poput Hansa Burgkmaira te Bernharda Strigela, a osim radova iz vlastite zbirke, Albertina će u sklopu izložbe predstaviti i radove posuđene iz velikih svjetskih muzeja kao što su Metropolitan Museum of Art u New Yorku, Državni muzej slika i skica u Berlinu, te bečki Muzej povijesti umjetnosti.

Car Maksimilian I. (1459. – 1519.) poznat je i kao 'posljednji vitez' iako je, kao pasionirani organizator veličanstvenih viteških turnira i zaljubljenik u naoružanje, zapravo stajao u začetku renesanse viteštva u Europi. Prvi regent koji je naručene umjetničke radove koristio u propagandne svrhe, svojim je osvajačkim pohodima te ženidbenom i vještom politikom dinastiju Habsburg učinio najmoćnijom europskom dinastijom.

Izložba će biti otvorena do 6. siječnja 2013.