DAN D

Čak 28 projekata mladih dizajnera na festivalu

09.05.2014 u 14:07

Bionic
Reading

Nakon Stare klaonice i Gredelja, peti po redu regionalni festival dizajna Dan D 2014 od 30. svibnja do 1. lipnja održava se na novoj lokaciji, u bivšoj vojnoj bolnici u Vlaškoj

Središnja D-IZLOŽBA festivala predstavit će 28 projekata mladih dizajnera, YOUNG BALKAN DESIGNERS, najbolje radove mladih autora iz cijele regije, EDU PROGRAM ove godine spaja dizajnere i autore iz drugih područja i disciplina.

Tematskom izložbom DIZAJN NA RUBU otvara se prostor za raspravu o granicama pojma dizajna, IZLOŽBE ŠKOLA I FAKULTETA pokazat će najbolje studentske radove u protekloj godini, D-MARKET ponovno okuplja najzanimljivije male dizajnerske brendove, a DISKURZIVNI PROGRAM niz zanimljivih govornika iz područja dizajna, edukacije i šire.

Ovogodišnja tema festivala, 'Dan D – Design: Borderline / Dizajn: Na rubu' pokušat će reflektirati dramatične transformacije samog okruženja u kojem dizajn i dizajneri djeluju, kao i klizanja uloge i pojma dizajna izvan njihovih uvriježenih okvira i parametara.

Tema se utoliko može shvatiti višestruko – kao dijagnoza trenutačne situacije i strukture odnosa u dizajnerskoj produkciji, kao 'izokrenuto' očište koje nam može pomoći da te odnose bolje razumijemo, kao prepoznavanje prožimanja s drugim disciplinama, aktivnostima i praksama, kao dekonstrukcija samog dizajnerskog procesa, kao afirmacija nestabilnosti i iščašenosti ili, suprotno tome, traženje reda, novih uporišta i novih modela rada i suradnje.