NAGRADE GRADA ZAGREBA

Čačinovič zažalila što je sjedila u Bandićevom povjerenstvu

03.06.2014 u 16:00

Bionic
Reading

'Naša uloga u povjerenstvu jest savjetodavna i to sam znala kad sam ulazila u to povjerenstvo. U potpunosti razumijem koncept, ali sam nakon ove promjene sigurna da u komisiju takve vrste više nikad neću ući. Ne razumijem logiku po kojoj se traži izbor, a onda se ne poštuje. Svatko normalan se čudi kad nema utjecaja’, rekla je Čačinović u razgovoru za tportal

Književni kritičar, esejist i leksikograf Velimir Visković na svom je Facebook profilu objavio otvoreno pismo upućeno gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću u kojem ga optužuje da je promijenio odluku povjerenstva koje dodjeljuje nagrade Grada Zagreba i njemu 'oduzeo' nagradu. U povjerenstvu koje je odlučivalo o dobitnicima nagrade za književnost bili su akademik Milivoj Solar, filozofkinja Nadežda Čačinovič i dramatičarka Dora del Bianco.

U telefonskom razgovoru s Nadeždom Čačinovič doznajemo kako je bila iznenađena objavom da nagradu dobivaju Ervin Jahić i Giga Gračan jer je prijedlog koji je jednoglasno poslalo povjerenstvo u kojem je bila na prvo mjesto stavilo Velimira Viskovića, a na drugo Gigu Gračan.

‘Naša uloga u povjerenstvu jest savjetodavna i to sam znala kad sam ulazila u to povjerenstvo. U potpunosti razumijem koncept, ali sam nakon ove promjene sigurna da u komisiju takve vrste više nikad neću ući. Ne razumijem logiku po kojoj se traži izbor, a onda se ne poštuje. Svatko normalan se čudi kad nema utjecaja’, rekla je Čačinović u razgovoru za tportal.

‘Velimir Visković završio je 'Enciklopediju' i naš prijedlog da dobije nagradu je bio utemeljen. S druge strane, vi ne možete utužiti nagradu jer ona nije vaše pravo. Velimir Visković se opravdano žali, no nagrada je stvar onog koji dodjeljuje’, kazala je Čačinovič.

Podsjetimo, Velimir Visković jučer je objavio otvoreno pismo upućeno zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću optuživši ga da je spriječio da on dobije nagradu Grada Zagreba. Svoje pismo Visković je zaključio pitanjem Bandiću osjeća li se dovoljno kompetentnim u sferi znanosti o književnosti da mijenja odluke najuglednijih naših stručnjaka i odlučuje li na isti način o drugim nagradama Grada Zagreba.

‘I, naposljetku, mislite li Vi da je cijeli grad Zagreb Vaše privatno vlasništvo?’, pitao je Visković.

Odgovor na njegova, ali i pitanja oko odlučivanja o dodjeli nagrada još čekamo od Grada.