KRITIČARI O 'SPECTREU'

Britanci hvale novog Bonda, Amerikanci ističu mane

29.10.2015 u 11:00

Bionic
Reading

Novi film iz serijala o Jamesu Bondu 'Spectre' podijelio je filmske kritičare – oni iz Velike Britanije većinom hvale novu avantura agenta 007, a američki ističu da je druga polovica filma puna loših scenarističkih rješenja

Kada je Daniel Craig izabran za ulogu Jamesa Bonda, dočekan je poslovičnom skepsom, koju je poništio odlični 'Casino Royale' u režiji Martina Campbella, u kojemu je ovaj britanski glumac uvjerljivo predstavio naturalističkiju verziju slavnog tajnog agenta koji voli votka martini ('Shaken, not stirred.'), lijepe žene i brze automobile. Sljedeći je film pak ispao ogromno razočarenje, no onda je došao 'Skyfall' u režiji oskarovca Sama Mendesa. Film u kojem se tematiziralo djetinjstvo Jamesa Bonda, s fantastičnim Javierom Bardemom u ulozi negativca, postao je komercijalno najuspješniji Bond u povijesti ove višedesetljetne franšize s više od milijarde dolara na svjetskom box officeu. Pritom je dobio i izvrsne kritike u kojima se hvalila Mendesova režija i psihološka obrada Bondovih trauma i kompleksa.

Novi film o Bondu 'Spectre' nastavlja u sličnom ključu, no filmski su kritičari ovoga puta prilično podijeljeni, kako se može vidjeti na portalu Metacritic koji agregira filmske kritike. Oni iz Velike Britanije – primjerice kritičari Guardiana, Telegrapha i filmskog časopisa Empire – hvale 'Spectre' i proglašavaju ga jednim od najboljih filmova popularnog serijala, dok američki mediji, kao što su The Hollywood Reporter ili poznati filmski blog The Playlist, ističu mu brojne scenarističke probleme.

Spectre

Tako Peter Bradshaw u Guardianu ističe da je Bond 'posve engleska franšiza' te film proglašava stilski lijepim, duhovitim u ključu campa i seksi u implicitnom podržavanju Edwarda Snowdena. Naročito se ističe prva sekvenca filma koja sadrži i neprekinuti kadar koji se već uspoređuje s legendarnim početkom remek-djela Orsona Wellesa 'Dodir zla', dok se oskarovca Christopha Waltza, kojemu je ovaj put pripala uloga negativca, opisuje kao 'papinsku prisutnost zlokobnosti'. 'Film je duboko blesav, ali ludo zabavan. Na kraju sam se skoro osjećao krivim što sam toliko uživao u njemu – skoro', priznaje kritičar Guardiana, a u sličnom tonu pišu i njegovi kolege iz ostalih britanskih medija.

S druge strane Atlantika 'Spectre' se procjenjuje s manje patriotskog naboja pa The Hollywood Reporter piše da je 'prvi dio filma odličan, pun mraka i bravurozne režije', ali je 'posljednjih sat vremena razočaranje, s previše neuvjerljivih preokreta i likova koji se konformiraju stereotipima'. 'Traje 148 minuta i najdulji je Bond što se naročito vidi u napuhanoj drugoj polovini', piše kritičar Stephen Dalton te dodaje: 'Problematičnim ostaje i Craigov izostanak humora i topline. Njegove dvije scene zavođenja, prva s usputnim pojavljivanjem Monice Bellucci, a druga s Leom Seydoux, izgledaju prisilno i čudno.' Ipak, priznaje se kako je akcija odlična, a pohvale dobiva i Waltz kao glavni negativac.

U svakom slučaju, čini se da to neće utjecati na komercijalne rezultate filma, jer je u prvim danima prikazivanja u Velikoj Britaniji već počeo rušiti rekorde. U Hrvatskoj se pak 'Spectre' počinje u redovitoj kinodistribuciji prikazivati 5. studenog.