HRVATSKA POEZIJA

Branko Čegec dobitnik Goranovog vijenca

21.03.2013 u 15:40

Bionic
Reading

Na svečanoj dodjeli nagrada 50. Goranovog proljeća u Domu kulture u Lukovdolu, Goranov vijenac za ukupan pjesnički opus uručen je pjesniku Branku Čegecu, dok je nagrada Goran za mlade pjesnike uručena Stipi Odaku za Zbirku 'Trobojno bijelo'

Primajući nagradu Čegec je istaknuo kako je Goranova nagrada za mlade pjesnike koja mu je dodijeljena 1980. godine, omogućila jednom dijelu hrvatske poezije da iziđe iz sustava alternative i magazinskih časopisa.

Prosudbeni sud istaknuo je da je Čegecova lirika uvijek bivala u dosluhu s novim poetikama i kulturnim trendovima te ih je istodobno propitivala u pismu koje je patetično ali i bezvremeno.

Ocjenitelji navode da je Čegec lirskim pismom koje ustrajnom reciklažom kulturne, književne i umjetničke baštine te kritičkom parodijom medija, politike, tržišta i drugih jezika današnjice demistificira tvrde, okoštale i zdravorazumske spoznaje i vrijednosti.

Goranove nagrade za mlade pjesnike iz srednjih škola iz područja RH dobili su Dominik Čikor iz Ekonomske škole Daruvar, Luka Tripalo iz Katoličke klasične gimnazije Virovitica i Mavro Matasović iz Klasične gimnazije u Zagrebu.

Za pjesničke radove osnovnoškolaca nagrađeni su Anamarija Mutić iz OŠ Vilima Korajca Zagreb, Josip Čekolj iz OŠ Donja Stubica i Jelena Benčić iz II. OŠ Varaždin.

Sudionici 50. Goranova proljeća nastavljaju program večeras nastupom u Rijeci.