kreativno

Božićni cirkus u domu Dragane Sapanjoš

26.12.2021 u 19:48

Bionic
Reading

Vremena su, najblaže rečeno, čudna. No, kreativni ljudi to vide iz drugačije perspektive. Ovo je jedna takva priča...

Doba je obveznih zaštitnih maskica, opsesivnog dezinficiranja ruku i distance koja postaje sve veća, kako fizički, tako i na mnogim drugim poljima, a sve to je Draganu Sapanjoš, međunarodnu umjetnicu s novigradskom adresom, potaknulo na nešto drukčiji Božić u svom domu, čija je vrata i ove godine otvorila za Glas Istre.

Svakoga Božića svoj dom pretvara u svojevrsni laboratorij Djeda Mraza i svake godine, iako je tema tradicionalno ista, daje mu novu i neočekivanu reinterpretaciju. Jedne je godine napravila eksterijer u interijeru, postavivši u hodniku drveće i snijeg, i po stropu i po podu, te kućni broj na vrata svake, i najmanje kućne prostorije, a iza njih zvuk obiteljskog slavlja (tada još na milanskoj adresi). Druge godine svoj dom je pretvorila u čarobnu šumu u kojoj obitavaju čudna bića - mutanti, a treće se na Božić obukla u Djeda Mraza te tako provela dan u kući.

Godine 2019. svoju božićnu kreaciju pod nazivom "Anomalye nella Storia" preselila je u izlog showrooma Moroso u Milanu i prikazala "prometnu" nesreću Djeda Mraza koji se, kad je vidio tako lijepe objekte Morosa, "zapucao" svojim saonicama u njihovu vitrinu. Prošle godine na njezinoj novigradskoj adresi zaživjela su tri kralja, a ovogodišnjom temom odvela nas je u razigran svijet cirkusa.

- Konfuzan svijet koji svakim danom postaje sve čudniji zbog ove situacije, koja više ni nije novonastala s obzirom da traje već dvije godine, moju je kreativnost skrenuo s tradicionalnog božićnog dekora u nešto drukčiju dimenziju koja poprilično odražava svijet oko nas. U najkraćim crtama to bi se moglo svrstati u nekakav "freaks show", što je i lajtmotiv ovogodišnjeg Božića u mom domu. Zasićena pitanjem "jesi li se cijepila" i gladna pitanja "kako si, šta ima novog", počela sam razmišljati - tko je tu realno freak? Jesam li ja ili pak akteri u mojem životu? Da odgovorim na sva nepostavljena pitanja o tome kako sam, zalijepila sam na fasadu svoje kuće odgovor - ogroman natpis "The Freaks Show". Iako je namjera bila da to bude samo trenutak, od toga je krenula cijela ovogodišnja božićna priča - a s obzirom da je riječ o dvometarskom osvijetljenom natpisu, namjera mi je bila i da ukradem smiješak slučajnim prolaznicima koji idu u šetnju, koja je još uvijek dopuštena.

S obzirom da su zabranjena druženja, sve ovo zapravo radim sama za sebe. Tako je ulazak u kuću popraćen i zvukom - dva sata na dan puštam si glazbu vezanu uz pojam cirkusa, to je skladba "Circus" umjetnika Trampsta, da me doprati do kuće i anulira taj ozbiljan vanjski svijet, kazuje Sapanjoš.

Svjetleći astronauti Sve to stvara uvertiru unutarnjem prostoru, u kojem su postavljena četiri viseća elementa nalik na velike chandeliere, u kojima je umjesto lampi pozicioniran objekt koji podcrtava samo neke od "freak" aspekata našeg društva.

- Tako u jednom imamo keramičku ruku, na koju sam namontirala ogromne zlatne špičaste nokte pune šljokica; u drugom je ekvilibrist - mali majmun koji se popeo na piramidu sačinjenu od loptica, no izgubio je ravnotežu, šutnuo jednu lopticu koju je ponio sa sobom i tako ostao u letu. U treći chandelier sam postavila ulazak u cirkus, no na mjestu gdje je uobičajen natpis "cirkus" piše - Gucci. Iznad njega, na samom krovu, iznad ulaska u šator, postavljen je mali "urban toy" preko kojeg je iscrtana svaka promjena koju mora napraviti, da bi, uz pomoć estetske kirurgije, dosegao savršenstvo, a na trbuhu mu piše "Never Happy". Baza ova tri chandeliera je napravljena od kartona, a četvrti je zapravo modificirano postojeće rasvjetno tijelo iz kojeg, vodeći se znanom "Diamonds are forever" frazom, gdje u kaskadama prema tlu padaju slapovi papirnatih dijamanata i simboliziraju činjenicu da se zapadnjačka civilizacija tim jednim kamenom obvezuje k vječnosti trajanja jednog pakta - freaky enough, kaže Sapanjoš, o kojoj cijelu priču možete pročitati na portalu Glas Istre.