POJMOVNICI KRITIČKOG ČITANJA

Booksa objavila dvije knjige o književnoj kritici

17.01.2019 u 14:58

Bionic
Reading

Književni klub Booksa pohvalio se dvama novim izdanjima iz područja književne kritike, a riječ je o naslovima 'Upomoć, pročitali smo knjigu!' autora Luke Ostojića te 'Opasno čitanje: Pojmovnik književne kritike', zbornik tekstova koje su napisale autorice i autori iskusni u teorijskom promišljanju kritike, ali i u praktičnom radu na pisanju i čitanju kritičkih tekstova

Knjiga Opasno čitanje: Pojmovnik književne kritike, u izdanju Bookse i Kulturpunkta, zbornik je tekstova koje su napisale autorice i autori iskusni u teorijskom promišljanju kritike, ali i u praktičnom radu na pisanju i čitanju kritičkih tekstova. Svi tekstovi dijele početnu pretpostavku da je književna kritika, iako uvijek počiva na nekim bitnim principima, u svojoj manifestaciji nestabilna i fleksibilna, naprosto jer ovisi o nizu vanjskih faktora – primarno o samom tekstu o kojem se piše, ali i o književnom polju, medijskom položaju kritike, širem društvenom kontekstu, kao i uvijek prisutnom 'ljudskom faktoru'. Stoga su se i zadani pojmovi, koji na prvi pogled pripadaju različitim razinama, naposljetku redom pokazali kao čimbenici koji utječu na konačan oblik kritike.

Katarina Luketić piše o 'krovnom' pojmu odnosa teksta i konteksta. Nađa Bobičić piše o feminističkoj književnoj kritici u regiji. Mirnes Sokolović piše o odnosu akademske i novinske kritike, što ujedno povezuje s razlikom između 'preskriptivnog' i 'deskriptivnog' shvaćanja kritike. Na to se veže pitanje kritike u novim medijima, o čemu piše Dinko Kreho. Kritikom poezije bavi se Miroslav Mićanović. Naposljetku, Vladimir Arsenić kroz dijalog antičkih filozofa priča o subjektivnosti kritičara. Pojmovnik su uredili Miljenka Buljević i Luka Ostojić.

Upomoć, pročitali smo knjigu! Klinički pojmovnik kritičkog čitanja temelji se na kolumnama objavljenima na Booksinom portalu, a potpisuje je dr. med. dr. med. Ostojić. Knjiga predstavlja 35 pojmova kroz isti broj tekstova u formi pitanje pacijenta / odgovor doktora. Pojmovi "zvuče visoko stručno i suhoparno, no iza njih se kriju istinite, potresne ljudske priče o raznolikosti kritičkog čitanja, čitalačkoj patničkoj sudbini i sretnom medicinskom razrješenju svakog problema." Opis knjige dovršimo doktorovim omiljenim upozorenjem: ne čitajte knjige ako baš ne morate!