DAN GRADA ZAGREBA

Besplatno na 'Veličanstvene Vranyczanyjeve' u MUO

31.05.2016 u 10:02

Bionic
Reading

U povodu Dana Grada Zagreba, 31. svibnja, Muzej za umjetnost i obrt (MUO) daruje građanima besplatan ulaz u svoj stalni postav te na aktualnu izložbu 'Veličanstveni Vranyczanyjevi - umjetnički, povijesni i politički okvir života jedne plemićke obitelji'

Nedavno otvorena izložba posvećena je obitelji čiji su članovi tijekom stoljeća bili protagonisti nekih od najuzbudljivijih događaja u hrvatskoj kulturi, politici i društvu. Vranyczanyjevi su zapamćeni kao mecene i donatori, kolekcionari i graditelji reprezentativnih zdanja, te pokretači društvenoga života u sredinama u kojima su živjeli, od Starog Grada na Hvaru, Senja i Rijeke do Karlovca i Zagreba.

Njihova je povijest na izložbi prikazana putem arhitekture, slikarstva, fotografija, skulptura, mode i kulture stanovanja, a obrađeni su gotovo svi aspekti njihova života. Jedan od najvidljivijih tragova obitelji su zdanja koja su izgradili - u palači Ljudevita Vranyczanyja je Moderna galerija, palača Dragana Vranyczanyja je Arheološki muzej, a Klotilda Vranyczany Buratti oporučno je Zagrebu ostavila palaču Dverce.

Među izlošcima, od kojih veliki broj nikada nije bio izlagan, su i vrijedni povijesni dokumenti vezani uz njihove aktivnosti, portreti istaknutih članova obitelji, te djela hrvatskih modernista kojima su Vranyczanyjevi bili mecene, od Bukovca i Medovića do Krizmana i Račkog.

Svakodnevni život Vranyczanyjevih oslikan je uz pomoć obiteljskog srebra, porculana, namještaja te fotografija koje su krajem 19. i početkom 20. stoljeća sami snimali, a osim dokumentarne imaju i visoku umjetničku vrijednost.

Izložba će biti otvorena do 21. kolovoza, do kada se održava i bogati popratni program - kreativne radionice, vodstva za građanstvo i predavanja autora pojedinih dionica na izložbi.