PIKA-TAČKA-TOČKA

Beogradska filharmonija dolazi u Zagreb

22.05.2014 u 13:44

Bionic
Reading

Nastupom Beogradske filharmonije u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinski u ponedjeljak, 26. svibnja završava Regionalni ciklus Točka-Tačka–Pika koji je plod uspješne suradnje triju orkestara - Zagrebačke, Beogradske i Slovenske filharmonije, priopćeno je iz Zagrebačke filharmonije.

Tijekom tri godine postojanja, ciklus je okupljao vrhunske umjetnike - dirigente i soliste, te rezultirao brojnim gostovanjima triju orkestara u Zagrebu, Beogradu i Ljubljani. Ovim je ciklusom, ističe se u najavi koncerta, napravljen korak u osvještavanju publike da za izvrsnu glazbu i dobre kulturalne prakse ne moramo daleko putovati jer u najbližem susjedstvu imamo kvalitetne orkestre na visokoj umjetničkoj razini.

Beogradski glazbenici u Zagreb dolaze pod vodstvom šefa dirigenta Muhaija Tanga, a koncertnu večer otvorit će skladbom Adagio za gudače američkog skladatelja Samuela Berbera koju će odsvirati u spomen žrtvama stradalim u poplavama koje su teško pogodile stanovništvo Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Koncert se nastavlja solističkim nastupom violinistice Liane Isakadze u još jednom djelu dvostrukog dobitnika Pulitzera za glazbu Samuela Berbera. Isakadze je violinistica iznimne međunarodne karijere, ona je dirigentica, komorna i jazz glazbenica te osnivačica Komornog orkestra mladih glazbenika Južne i Istočne Europe, osnivačica orkestra Virtuozi s Facebooka, umjetnička direktorica nekoliko međunarodnih festivala.

Beogradsko gostovanje završit će Simfonijskim plesovima Sergeja Prokofjeva.