FILMSKE NAGRADE

BAFTU za najbolji film osvojilo 'Odrastanje'

09.02.2015 u 10:14

  • +10

Dodjela nagrada BAFTA 2015.

Izvor: Pixsell / Autor: Doug Peters / Press Association

Bionic
Reading

Film 'Odrastanje' američkog redatelja Richarda Linklatera proglašen je najboljim filmom u nedjelju u Londonu na dodjeli ovogodišnje nagrade Britanske akademije za filmsku i televizijsku umjetnost (BAFTA)

Film koji prati dvanaest godina odrastanja jednog dječaka osvojio je još dvije nagrade - Linklater je proglašen najboljim redateljem, a nagradu za najbolju žensku sporednu ulogu za taj film dobila je Patricia Arquette.

U utrci za najbolji film, uz 'Odrastanje', bili su 'Teorija svega', 'Grand Budapest Hotel', 'Birdman' i 'Igra oponašanja', film o britanskom matematičaru Alanu Turingu koji je u vrijeme Drugoga svjetskog rata uspio dešifrirati Enigmu.

Najboljom glumicom proglašena je Julianne Moore za ulogu žene oboljele od Alzheimerove bolesti u filmu 'Still Alice', a najboljim glumcem Eddie Redmayne koji glumi Stephena Hawkinga u biografskom filmu 'Teorija svega'.

'Grand Budapest Hotel' dobio je nagradu za najbolji originalni scenarij (Wes Anderson & Hugo Guinness) a filmu 'Teorija svega' otišle su nagrade za najbolji adaptirani scenarij (Anthony McCarten) i nagrada za najbolji britanski film.

Najbolju sporednu mušku ulogu ostvario je J. K. Simmons u filmu 'Ritam ludila' a najbolji film na stranom jeziku je poljski film 'Ida' Pawela Pawlikowskog.

Film 'Grand Budapest Hotel' imao je jedanaest nominacija i predvodio je u utrci, a s jednom nominacijom manje slijedili su ga 'Teorija svega' i 'Birdman'.

Odrastanje