USKORO U MUO-u

Art déco - umjetnost i kultura u Hrvatskoj između dva rata

08.11.2010 u 15:00

Bionic
Reading

U Muzeju za umjetnost i obrt u tijeku su završne pripreme za realizaciju izložbe pod nazivom 'Art déco - umjetnost i kultura u Hrvatskoj između dva rata', na kojoj će uz djela iz fundusa MUO-a biti izložena djela iz vodećih hrvatskih muzeja i privatnih zbirki

Izbor izložaka omogućit će sveobuhvatan prikaz umjetničkih opredjeljenja, kao i njihov utjecaj na različite segmente života vezanih uz središta našeg bližeg i daljeg okruženja.

Na izložbi 'Art déco - umjetnost i kultura u Hrvatskoj između dva rata' bit će izloženi radovi svih eminentnih umjetnika koji su djelovali između dva rata, od Ljube Babića, Krste Hegedušića, preko Vladimira Becića, Vilka Gecana, Oskara Hermana, Maksimilijana Vanke, Mencija Clementa Crnčića, Marina Tartaglije, Sergija Glumca, do gotovo zaboravljenih umjetnika poput Ivana Tabakovića, Jerka Fabkovića i drugih.

Bit će zastupljeni i relevantni predstavnici koji su odredili razvoj hrvatske arhitekture tog vremena (Hugo Ehrlich, Stjepan Planić, Viktor Kovačić, Drago Ibler) te definirani pravci kretanja u primijenjenim umjetnostima i dizajnu koji tih godina počinje imati sve značajniju ulogu.

Art déco se vezuje na secesiju i tematski se nastavlja na kulturološke projekte Muzeja za umjetnost i obrt ('Hrvatski narodni preporod', 'Kultura pavlina u Hrvatskoj', 'Barok u Hrvatskoj', 'Fotografije u Hrvatskoj', 'Bidermajer u Hrvatskoj', 'Historicizam u Hrvatskoj', 'Secesija u Hrvatskoj').

Arhitekt Ranko Novak autor je vizualnog identiteta i umjetničkog oblikovanja postava izložbe.

Svečano otvorenje izložbe 'Art déco - umjetnost i kultura u Hrvatskoj između dva rata' bit će 21. siječnja 2011. godine, a izložba će se moći razgledati do kraja travnja 2011. godine.