LJETO U ZADRU

Apropos.art svira čaroliju Izraela

13.07.2012 u 14:19

Bionic
Reading

U Zadru je svečano otvoren festival Čarolija Izraela – ljeto u Zadru u sklopu kojega će, narednih sedam dana, publiku zabavljati talentirani izraelski umjetnici

Na otvorenju su govorili glavni inicijator ovog kulturnog projekta, veleposlanik Izraela Yosef Amrani te gradonačelnik grada Zadra, Zvonimir Vrančić, kao suorganizator. Svečanom otvorenju prisustvovali su i savjetnik ministra turizma Ivo Bašić, kao i zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš.

Nakon službenog dijela svečanog otvorenja nastupio je ansambl Yamma i njegova pjevačica Talyi Solan. Ansambl je poznat po specifičnom zvuku s korijenima istočnoeuropske, balkanske, sefardske i jemenitske glazbe. Zadrani i njihovi gosti uživali su u nastupu te su se oduševili vokalnim sposobnostima pjevačice Talyie Solan, koja se smatra pravim osvježenjem na izraelskoj world music sceni.

Danas u 20.30 sati otvara se izložba litografija Menashea Kadishmana, koji je poznat po prirodnim motivima u svojim radovima, posebice simpatičnim ovcama. Kadishman je jedan od najpoznatijih izraelskih umjetnika, poznat po svojim slikama, crtežima, skulpturama i grafici. U mladosti je radio kao pastir u kibucu, a iskustvo s prirodom imalo je važan utjecaj na njegov kasniji umjetnički rad i karijeru.


Na rasporedu je i nastup sastava Aprops.art s početkom u 22 sata na Forumu. Jazz-klezmer sastav Apropos.art osnovan je 2004. godine zahvaljujući energiji skladatelja Yurija Povolotskog, koji predstavlja židovsku suvremenu glazbu. Kombinacija folklora s elementima klasične glazbe, jazza, fusiona, funka, country zvuka i mediteranske etničke kulture čini osnovu za moderno izvođenje tradicionalne klezmer glazbe. Grupa se sastoji od mladih entuzijastičnih svirača – Constantina Keytlina (klarinet), Victora Rotenberga (violina), Borisa Bendikova (truba), Dmitryja Oradovskog (bas gitara), Anatolyja Magdalinskog (bubnjevi).

Večer zatvara projekcija filma 'Slomljena krila' u ljetnom kinu na Forumu s početkom u 23.30 sati.

Za više informacija posjetite internetske stranice.