ATLET NA IZLETU

Apoksiomen odlazi u Louvre!

28.11.2012 u 12:26

Bionic
Reading

22. studenog u sklopu festivala Croatie, la voici svečano će se obilježiti postavljanje Apoksiomena u Louvreu te će, uz kustose u Louvreu, na prijemu govoriti i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić

Apoksiomen će biti izložen do 25. veljače 2013. godine u krilu Denon, u kojemu su izložena djela nefrancuskih umjetnika uključujući i djela talijanskih majstora poput Da Vincijeve Mona Lise, te se predviđa da će ga tijekom ta tri mjeseca vidjeti preko dva milijuna posjetitelja.

1996. godine ronilac amater slučajno je otkrio veliki brončani kip, na 45 metara dubine na pučini Jadrana kod otoka Vele Orjule jugoistočno od Lošinja. Izvanredno sačuvanog, u travnju 1999. godine izvukli su ga na površinu i restaurirali hrvatski arheolozi. Kip visok 1,92 m predstavlja atletu koji svoje tijelo čisti uz pomoć metalne strugaljke, vrsta statue koja se zove 'apoxyomène', od grčkog 'strugati, gratati'. Rijetki su veliki antički brončani kipovi koji su pronađeni; dakle, radi se o vrhunskom otkriću koje će muzej Louvre na poseban način predstaviti u dvorani Rotonde de Mars na Odjelu za grčke, etruščanske i rimske starine zahvaljujući kojemu se možemo diviti jednom od rijetkih velikih brončanih kipova koji su još sačuvani i koji bi mogao potjecati iz 2. st. pr. Kr. Pretpostavlja se da je Apoksiomen bio teret rimskog broda koji je plovio u neki od velikih antičkih gradova poput Akvileje, Ravennem, Pule ili, pak, u raskošnu vilu u brijunskoj uvali Verige.

Kip je bio izložen u Firenci 2006. godine, zatim u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Od kraja 2010. godine nalazi se u Muzeju Mimara u Zagrebu te je u međuvremenu uvršten na popis podmorske baštine UNESCO-a i već se smatra djelom od iznimne umjetničke i povijesne vrijednosti, među najdragocjenijim i najzanimljivijim kipovima tog tipa.