CinéfondatioN

Antoneta Alamat Kusijanović prva Hrvatica primljena u prestižnu cannesku rezidenciju

06.10.2017 u 14:54

Bionic
Reading

Redateljica nagrađivanog kratkometražnog igranog filma 'U plavetnilo' Antoneta Alamat Kusijanović prva je Hrvatica primljena u cannesku rezidenciju Cinéfondation, gdje će kroz nekoliko mjeseci razvijati svoj prvi dugometražni igrani film 'Murina', priopćio je Hrvatski audiovizualni centar

Producentica novog filma Antonete Alamat Kusijanović, s kojom je tportal nedavno imao veliki intervju, je Zdenka Gold. Glavnu ulogu u 'Murini', kao i u prethodnom naslovu autorice, 'U plavetnilo', nosi Gracija Filipović. Riječ je o obiteljskoj psihološkoj drami čija se radnja odvija tijekom četiri dana na jednom hrvatskom otoku.

Na rezidenciji Cinéfondation svake godine sudjeluje nekolicina mladih redatelja koji rade na svom prvom ili drugom dugometražnom igranom filmu. Ove se godine održava u Parizu, a traje četiri i pol mjeseca.

Osnovana je 2000., a do sada je ugostila više od 200 filmskih profesionalaca iz više od 60 zemalja svijeta. Selekcija kandidata temeljena je na kvaliteti njihovih ranije režiranih kratkometražnih ili prvih dugometražnih igranih filmova, na projektu koji trenutno razvijaju, te na njihovoj motivaciji.

'Cinéfondation je program idealan za fazu u kojoj se nalazi naš projekt. Pripremamo zadnje verzije scenarija pred snimanje. Odličan je osjećaj biti u centru Pariza s ljudima koji dolaze iz različitih zemalja svijeta i na istom su putu kao i ja', kazala je o rezidenciji Alamat Kusijanović.

Tim iza rezidencije cijele godine traži mlade redatelje koji pripremaju svoj prvi i drugi dugometražni film, kako bi im tijekom četiri mjeseca u Parizu otvorili nevjerojatne prilike - povezujući ih s producentima, te kroz posjete vodećim europskim festivalima gdje prezentiraju svoje projekte, pojasnila je.

Uz nju na rezidenciji sudjeluje još petero mladih redateljica i redatelja iz Libanona (Mounia Akl), Izraela (Sharon Angelhart), Kolumbije (Juan Sebastian Mesa), Rumunjske (Teodora Ana Mihai) i Kambodže (Kavich Neang).

Antoneta Alamat Kusijanović rođena je 1985. godine u Dubrovniku. U svojim filmovima tematizira tamnu stranu strasti, obiteljska ograničenja i opasnost koju donose tajne.

Zajedno sa scenaristicom Christinom Lazaridi trenutno radi na svom prvom dugometražnom filmu 'Murina' u čijem je središtu hrvatska obitelj koja lutajući otokom otkriva skriveno nasilje koje postoji među roditeljima, ljubavnicima i njihovom djecom. Antoneta Alamat Kusijanović magistrirala je filmsku umjetnost na sveučilištu Columbia u New Yorku.