'na zadatku'

Anto Magzan predstavlja fotoreporterski ciklus u Galeriji Kraluš

05.10.2022 u 10:41

Bionic
Reading

Fotograf Anto Magzan predstavlja se u Galeriji Kraluš nizom živopisnih fotografija objedinjenenih u ciklusu 'Na zadatku', kadrovima koji prate ljude u svakodnevnim poslovima i zadacima. Izložba se otvara u četvrtak, 6. listopada, u Sv. Ivanu Zelini

"Riječ je o fotografijama koje govore i o društvenoj podijeljenosti, klasnom aspektu, jer Magzan fotografira i npr. građevinske radnike u pauzi, žene koje zastaju s vrećicama punim namirnica. U njima nalazimo i celebrity fotografije, poznate domaće i svjetske ličnosti. Snimljena su razna velika događanja; spektakli sporta, glazbe i plesa. Magzan portretira i političare “na zadatku”, a te fotografije imaju u sebi i društveni komentar jer namjerno potenciraju teatralno, groteskno ili čak parodično. Riječ je o ciklusu izrazito koloritnih prizora, punih vitalnosti, života, te o neobičnim portretima umjetnika.

Kustosica Iva Koerbler očituje se o Magzanovoj fotografskoj estetici koje obilježava veliko i sveobuhvatno iskustvo na području reportažne, tzv. ulične i portretne fotografije za koje je nagrađen inozemnim priznanjima. Naime, njegov prepoznatljiv stil fotografiranja, baziran na snažnim crno-bijelim kontrastima i dubokim baroknim sjenama iz kojih izviruju fotografu važni detalji, iznimno emotivno djeluje na promatrača.

'Na zadatku' Autor:

Presudan trenutak, kao bitna odrednica u Magzanovom reporterskom radu, stvara iznimno čitljivu priču u jedinstvenom kadru, bilo da se radi o spektakularnom događaju, hvatanju srži portretirane osobe ili o jednostavnom uličnom životu grada. Naoko reporterski stil Magzanova rada krije u sebi i osebujnu nit umjetničkog pristupa koja scenu dodatno oplemenjuje, pa tako ne možemo kazati da se radi „samo“ o fotografskoj reportaži. O tom nam svjedoči i ova izložba 'Na zadatku'", stoji u najavnom tekstu izložbe kojega potpisuje književnik i novinar Marijan Grakalić.