PLAKAT NE VRIJEĐA VJERNIKE

Andrea Zlatar: Gradska cenzura narušila je umjetničku slobodu

17.01.2013 u 16:41

Bionic
Reading

Ministrica kulture RH Andrea Zlatar Violić za tportal je komentirala zabranjivanje plakata za predstavu 'Fine mrtve djevojke' Dalibora Matanića koja je prošlog vikenda premijerno izvedena u Gavelli, a potom je ravnatelj kazališta Darko Stazić, po nalogu zagrebačkog gradonačelnika, zabranio plakat

'Smatram da plakat za predstavu 'Fine mrtve djevojke' treba i nadalje koristiti jer on na kvalitetan način poziva građane na predstavu koja govori o njihovim problemima. Problem otpora prema onima i onom drugačijem je problem svih jer svi smo mi – uključujući i različite religijske udruge, lokalne političare, gradske dužnosnike i ravnatelje kazališta - nekome ona ili onaj Drugi. Problem nije plakat, nego cenzura koja dokazuje da su ovakve predstave, a i plakati itekako potrebni.

I predstava i plakat dokazuju da i te kako imamo i dizajnera poput Vanje Cuculića, redatelja poput Matanića, glumaca i glumica, pisaca poput Mate Matišića koji nisu samo vrhunski stilisti nego na relevantan način govore o društvenim problemima. Nije točno da je plakat povrijedio osjećaje vjernika, nego je gradska i kazališna cenzura narušila prostor umjetničkih sloboda', kazala je u izjavi za tportal ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

Podsjetimo, predstava 'Fine mrtve djevojke' Dalibora Matanića je prošlog vikenda premijerno izvedena u DK Gavelli, a potom je ravnatelj kazališta Darko Stazić po nalogu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića zabranio plakat.

Ubrzo je reagirao i redatelj Oliver Frljić koji je Gavelli otkazao suradnju na dvije planirane predstave, a o skandaloznom postupku Gavelle za tportal su govorili i Nina Violić koja je igrala u istoimenom Matanićevom filmu, dizajneri Dejan Kršić, Goran Turković, Vilim Matula, Davor Bruketa te kazalištarka i producentica Vitomira Lončar koja smatra da zaposlenici Gavelle trebaju tražiti Stazićevu ostavku.