EDUKATIVNA I INTERAKTIVNA IZLOŽBA

Aktivno sudjelovanje u razumijevanju matematičkih poučaka

11.12.2014 u 18:31

Izložba: Želim znati!

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Bionic
Reading

'Želim znati!' naziv je izložbe koju će posjetitelji Tiflološkog muzeja u Zagrebu moći razgledati od 18. prosinca 2014. do 19. veljače 2015. Na izložbi će biti predstavljena zbirka Tiflološkog muzeja, Donacija Wagner, koja se sastoji od učila za nastavu matematike i fizike koja su plod tridesetogodišnjeg pedagoškog znanstveno-stvaralačkog rada slijepog prirodoslovca, inovatora, nastavnika matematike i fizike Eugena Wagnera

Autorica izložbe je Lucija Šoda, viša kustosica u Tiflološkom muzeju i voditeljica zbirke Donacija Wagner.

Sva učila izrađena su sredinom 20. stoljeća prema Wagnerovim nacrtima u tvornici Učila, u kojoj je radio kao konstruktor i savjetnik projektno-razvojnog odjela. Na starim učilima izvršeni su konzervatorsko-restauratorski zahvati te su stečeni uvjeti za to da se zbirka u novom svjetlu pokaže javnosti i trajno ostane sačuvana kao dio kulturne baštine i izvor znanja za buduće generacije.

Izložba Želim znati! edukativna je i interaktivna: posjetitelji će imati priliku, uz pomoć replika izloženih modela, dodirom aktivno sudjelovati u razumijevanju pojedinih matematičkih poučaka te putem interaktivnih animacija fizikalnih pokusa spoznati osnovne zakonitosti fizike.

U Tiflološkom muzeju će se tijekom održavanja izložbe održavati radionice pod vodstvom profesora matematike i fizike, kao i tijekom obilježavanja manifestacije Noć muzeja u kojoj se za posjetitelje pripremaju zanimljiva interaktivna događanja.

U realizaciji tih sadržaja sudjelovat će Hrvatsko matematičko društvo.