ZA RAZMINIRANJE JASENICA

Akcijom 208 protiv mina prikupljeno više od 300 tisuća kuna!

25.11.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Cilj projekta bio je prikupiti najmanje 120.000 kuna za razminiranje općine Jasenice u Zadarskoj županiji putem online aukcije na tportalu. Kupnjom unikatnog Peugeota 208 koji je oslikao mladi hrvatski umjetnik Zlatan Vehabović, Ina je donirala 300.000 kuna, a zajedno s donacijama građana ukupno je prikupljeno 301.670 kuna

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, sinoć je u Muzeju za suvremenu umjetnost održana završna svečanost projekta 208 protiv mina'. Riječ je o projektu koji su koordinirali Ured za razminiranje Vlade Republike Hrvatske i veleposlanstvo Republike Francuske, a pod medijskim pokroviteljstvom tportala.


Cilj projekta bio je prikupiti najmanje 120.000 kuna za razminiranje općine Jasenice u Zadarskoj županiji putem online aukcije na tportalu. Kupnjom unikatnog Peugeota 208 koji je oslikao mladi hrvatski umjetnik Zlatan Vehabović, Ina je donirala 300.000 kuna, a zajedno s donacijama građana ukupno je prikupljeno 301.670 kuna.

'Problem razminiranja hrvatskog teritorija je naš zajednički problem: institucija - Vladinih i nevladinih, tvrtki - javnih i privatnih, građana - siromašnih, bogatih i onih između. U Hrvatskoj imamo znanja, sposobnosti i tehnologije potrebnih da razminiramo; trebamo poraditi na zakonskoj regulativi i na sustavu – i na tome radimo. Ono što nam nedostaje da završimo s ovom nesretnom pričom jest novac. Želim zahvaliti Francuskoj tvrtki Peugeot koja je donirala novi model svojeg vozila - Peugeot 208, Zlatanu Vahaboviću koji ga je oslikao i Bertrandu Delayeu koji je inicirao ovaj projekt. Zahvaljujem svim sudionicima, a posebno Ini koja je izlicitirala 300.000 kuna za auto i omogućila uspjeh cjelokupne akcije. Zahvaliti moram i Vladi Sjedinjenih Američkih Država, čija će donacija, koja stiže preko fonda ITF, omogućiti da se taj iznos udvostruči. S ovom akcijom 'otvaramo sezonu' na javno-privatno partnerstvo u svrhu društveno korisnog djelovanja. U prijevodu: apeliramo na privatni sektor, tvrtke, kao i na pojedince koji su u mogućnosti da svojim angažmanom pomognu da se Hrvatska što prije oslobodi od mina. Zajedno, mi možemo osloboditi Hrvatsku od mina do 2019', naglasila je Dijana Pleština, ravnateljica Ureda za razminiranje.

Važnost razminiranja prepoznala je i tvrtka Peugeot. 'Pomaganjem lokalnoj zajednici u zemljama u kojima djelujemo ulažemo izravno u izgradnju dugoročnih partnerskih odnosa, što smatramo svojom obvezom. U Hrvatskoj smo se odlučili za pomoć u razminiranju jer smatramo da je u trenutnoj situaciji duboke gospodarske krize svaka pomoć dobrodošla, naročito kada znamo da je još uvijek oko 700 kvadratnih kilometara hrvatskog teritorija pod minama. Zahvaljujem Uredu za razminiranje Vlade Republike Hrvatske i francuskom veleposlanstvu na potpori i suradnji na ovom projektu, i naravno Ini. Zahvalio bih i HEP Opskrbi koja je također sudjelovala u aukciji i svim građanima koji su donirali svoj novac. Hvala i medijima koji su nam tijekom trajanja akcije pružili potporu u promociji ovog gorućeg problema kojeg ćemo svi zajedno, nadam se, u skoroj budućnosti riješiti', istaknuo je Tomislav Miletić, direktor tvrtke Peugeot Hrvatska.

Vozilo osvojeno na aukciji tvrtka Ina, kako je najavio Inin Izvršni direktor Želimir Šikonja, namjerava donirati u humanitarne svrhe. Svečanosti zatvaranja projekta 208 protiv mina prisustvovali su predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, savjetnica Predsjednika Republike Hrvatske za društvene djelatnosti Zrinka Vrabec Mojzeš, veleposlanik Republike Francuske Jerome Pasquier te predstavnici drugih državnih tijela, diplomatskog zbora i gospodarskih subjekata, kao i umjetnici koje povezuje hrvatska i francuska kultura. Svoj nastup održala je svjetski poznata violinistica Susanna Yoko Henkel.