APEL ZA RECENZIJE

Akademik Vretenar pozvao znanstvenike na odgovornost

17.01.2014 u 10:57

Bionic
Reading

Predsjednik Upravnog odbora Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ) akademik Dario Vretenar uputio je s predavanja u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) apel hrvatskim znanstvenicima da sudjeluju u recenzijama jer nije zadovoljan odzivom znanstvene zajednice, posebice u nekim znanstvenim poljima.

Akademik Vretenar ukazao je na to da je sudjelovanje u recenzijama odgovornost hrvatske znanstvene zajednice koja, kako je rekao, ne smije odbijati taj važan posao koji jamči da će se financirati kvalitetni znanstveni projekti.

Uvodeći u predavanje akademika Vretenara o HRZZ-u, glavni tajnik HAZU akademik Pavao Rudan kratko se osvrnuo na izuzetnu znanstvenu karijeru akademika Vretenara rekavši da je njegov rad visoko vrednovan u međunarodnoj znanosti. Posebice je pak ukazao na iznimne rezultate koje je akademik Vretenar postigao u samo šest mjeseci otkako je na čelu Upravnog odbora HRZZ-a.

Vretenar je pak kratko podsjetio na dosad prijeđeni put Zaklade koju je Hrvatski sabor osnovao 2001. godine, njezin prvi Upravni odbor imenovan je 2003. godine, a prvi natječaji za projekte bili su 2005. godine.

Promjenom zakona 2012. godine HRZZ postaje središnja ustanova za financiranje znanosti, istaknuo je Vretenar i sažeo kako je došlo do promjene financiranja znanstvenih istraživanja s državnoga financiranja na Zakladu. Rezultat te promjene jest da mjerodavno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) više nema utjecaja na to koji će se znanstveni projekti financirati pa je to sada, ustvrdio je Vretenar, odgovornost naše znanstvene zajednice.

Spomenuo je da je početkom studenoga prošle godine zatvoren natječaj za dvije skupine projekata - Istraživački projekti i Uspostavni istraživački projekt, na koji je pak prijavljeno 668 projektnih prijedloga, od toga 469 projektnih prijedloga na natječaj Istraživački projekti, a 199 projektnih prijedloga na natječaj Uspostavni istraživački projekti. Akademik Vretenar izvijestio je da je završena administrativna provjera prijedloga te je u tijeku njihovo vrednovanje. Najavio je da će financiranje najbolje vrednovanih projekata početi u prvoj polovici ove godine a, uz novi natječaj za istraživačke projekte, tijekom 2014. počet će i program financiranja doktorskih studenata i poslijedoktoranada.

Nazočni zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Saša Zelenika posvjedočio je da je MZOS ovoga siječnja uplatio stotinu milijuna kuna na račun Zaklade te najavio da će uskoro, a najkasnije u ožujku ove godine biti uplaćeno 30 milijuna kuna za razvoj karijera mladih istraživača pa će tako Ministarstvo uplatiti ukupno 130 milijuna kuna koliko je i predviđeno za rad Zaklade u ovoj godini.

Akademik Vretenar osvrnuo se i na strateške ciljeve Zaklade u petogodišnjem razdoblju do 2018. godine istaknuvši da su to osiguravanje stabilnog višegodišnjeg financiranja međunarodno kompetitivnih istraživačkih projekata, povezivanje znanstvenika s javnih znanstvenih ustanova i sveučilišta s istraživačima iz gospodarstva, uspostavljanje cjelovitog programa razvoja karijera mladih istraživača, program trajne suradnje s hrvatskom znanstvenom dijasporom, te uključivanje hrvatske znanstvene zajednice u europski istraživački prostor - ERA.