BOGAT PROGRAM

50. godina Muzičkog biennala Zagreb

21.04.2010 u 11:19

Bionic
Reading

Međunarodni festival suvremene glazbe Muzički biennale Zagreb (MBZ) iduće će godine od 7. do 17. travnja bogatim programom obilježiti 50. obljetnicu djelovanja, a po drugi put ugostit će i Dane svjetske glazbe

Tradicionalno bogat biennalski program iduće će godine, u skladu s obljetnicom, biti posvećen antologijskom uvidu u proteklih 50 godina Biennala, inozemnim i domaćim skladateljima koji su kao sudionici Festivala ostavili dubok trag u korpusu nove glazbe, ali i novim glazbeno-scenskim djelima hrvatskih skladatelja, najavljeno je na konferenciji za novinare u Hrvatskom društvu skladatelja.

Središnji dio programa bit će posvećen praizvedbi novih glazbeno-scenskih djela hrvatskih autora koje za iduće biennalske dane pripremaju nacionalne kazališne kuće u Hrvatskoj.

'Tri operne i dvije baletne predstave bit će praizvedene u Rijeci, Splitu, Osijeku, Zagrebu i Varaždinu, čime će se dati prilika mlađim skladateljima da zažive na hrvatskim pozornicama', rekao je umjetnički ravnatelj Biennala Berislav Šipuš

Za otvorenje, 7. travnja, predviđen je koncert u 'Lisinskom' s izvedbom djela Milka Kelemena, Ive Maleca i Igora Stravinskog, skladatelja koji su obilježili Biennale. Zatvaranje bi pak trebala uveličati praizvedba baleta Krešimira Seletkovića u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu, 17. travnja.

U povodu obilježavanja 50. obljetnice Biennala bit će prezentirani svi veliki hrvatski orkestri od Zbora i Orkestra HRT-a do Zagrebačke filharmonije, a predviđena su i gostovanja poljskog i talijanskog orkestra.

Zagrebački muzički biennale po drugi će put, nakon 2005., godine, ugostiti Dane svjetske glazbe koji će se održati od 10. do 15. travnja 2011. u prostorima muzeja Mimara, najavila je glavna producentica Nina Čalopek.

Program Dana svjetske glazbe bit će poznat tek u listopadu kada će međunarodni žiri odrediti 55 skladbi koje će biti izvedene u sklopu ove ugledne manifestacije, koju organizira Međunarodno društvo za suvremenu glazbu.

Od 1961. godine, kada je utemeljen, Muzički biennale Zagreb ugostio je, uz vrhunske domaće izvođače, najveće inozemne ansamble i umjetnike te najpoznatije svjetske skladatelje. Smatra ga se jednom od najotvorenijih glazbenih manifestacija u Hrvatskoj jer nudi široku paletu izričaja: od simfonijskih i komornih koncerata, preko glazbenog teatra, do multimedijalnih koncerata.