UMJETNIČKI PAVILJON

300 mobilnih zrcala zabljesnulo Apoksiomena

10.11.2011 u 10:00

Bionic
Reading

Zrcala služe da refleksije svjetlosti pojačaju dojam blještavila paviljona. Kolosalni Apoksiomen u paviljon je stigao u dijelovima, od stiropora ga je napravio kipar Miljenko Sekulić, a Ante Rašić ukrasio ga je stakalcima

'Umjetnost je lijepa – od kiča do meditacije' izložba je slikara i kipara Ante Rašića koja se otvara u Umjetničkom paviljonu u četvrtak u 19 sati. Rašić predstavlja pet radova, od kojih su četiri izložena u paviljonu, a posljednji je u dvorištu Likovne akademije, gdje će biti postavljen u petak.

Središnje mjesto zauzima ambijentalna grafičko-kiparska instalacija 'Historicistički kabinet čuda s gigantiziranom devetmetarskom skulpturom hrvatskog Apoksiomena' optočenom sa 300 mobilnih zrcala. Ona služe da refleksije svjetlosti pojačaju dojam blještavila paviljona.

Kolosalni Apoksiomen u paviljon je stigao u dijelovima, od stiropora ga je napravio kipar Miljenko Sekulić, a Ante Rašić ukrasio ga je stakalcima.

'Ovalna skulptura' kiparska je instalacija s elementom zvuka – jedna šipka svakih nekoliko minuta pada i udara u pod izazivajući strah i stres kao obilježje suvremenog života. Treći je rad kiparska instalacija 'Ja-Ja' sastavljena od 37 tisuća bijelih plastičnih jaja montiranih u gustim rasterima i postavljenih na pod.

To su jaja po kojima se može hodati. Slikarska instalacija 'Umjetnost je lijepa' smještena je u istočnom krilu gdje je po platnu poprskana boja. Posljednji je rad skulptura 'Na rubu' – drvena lutka čovjeka na paraboličnoj, 15 metara dugoj metalnoj šipki. Rad je postavljen u prostoru urbane svakodnevice na fasadi dvorišne zgrade Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.