TJEDAN MARIONETE

26 predstava na ovogodišnjem PIF-u

26.08.2009 u 15:24

Bionic
Reading

Na 42. međunarodnom festivalu kazališta lutaka PIF, koji će se u Zagrebu održati od 29. kolovoza do 4. rujna, gostovat će 20 kazališta i lutkarskih skupina iz Hrvatske, Belgije, Bjelorusije, Bugarske, Francuske, Italije, Slovenije i Srbije

U sedam festivalskih dana više od 300 lutkara, glumaca, glazbenika i drugih umjetnika sudjelovat će u izvedbi 26 lutkarskih predstava i 12 popratnih programa - izložbi, promocija knjiga, predavanja, okruglih stolova, radionica i projekcija, kazao je na konferenciji za novinare ravnatelj Međunarodnog centra za usluge u kulturi Josip Forjan.

Predstavljajući službeni program ovogodišnjega PIF-a, umjetnička selektorica Livija Kroflin najavila je da se 13 kazališta nalazi u službenoj konkurenciji. Kako je tema ovogodišnjeg festivala lutkarska tehnika marioneta - lutka na koncu, najavila je predstavu 'Varijete' iz tršćanskog Stalnog pokrajinskog kazališta, a koja će i otvoriti ovogodišnji PIF. Na marionetu, kraljicu lutaka, podsjetit će i Udruga Figli d'arte Cuticchio'iz Palerma s tzv. sicilijankama, teškim i velikim lutkama koje su postale zaštićeno nacionalno blago. I Gradsko kazalište lutaka Split nastupit će u predstavi 'Mala vila' s tim lutkama koje, kaže Kroflin, danas spadaju u kompliciranu tehniku koja se više i ne koristi toliko.

Kroflin je izdvojila popularnu predstavu 'Doktor Faust' Lutkarskog kazališta iz Ljubljane u kojoj 'nastupaju' lutke od deset centimetara u postavi iz 1938. te belgijsku 'Crvenkapicu na bakin način' za najmlađe, djecu od tri godine.

U službenom programu bit će izvedene 'Bajka o caru Saltanu' osječkog Dječjeg kazališta 'Branimir Mihaljević', 'Lončiću kuhaj' i 'Pustolovine Toma Sawjera' Gradskog kazališta Rijeka, 'Svarožić' ZKL-a, 'Vrak mrak i Seljo Beljo' Dječje i lutkarske scene HNK u Varaždinu te 'Crvenkapica' Lutkarske scene 'I. B. Mažuranić'. Od gostovanja najavljene su i predstave 'Ruggiero od bijeloga orla' iz Italije, 'Salijerijev mjesec' iz Bjelorusije, 'Pčelica Maja' iz Slovenije, 'Mali princ' iz Srbije te 'Veliko kihotanje' iz Bugarske.

PIF počinje u subotu, 29. kolovoza, povorkom lutaka koja će sa Cvjetnoga trga ići do Trga bana Jelačića. Tada će biti i otvorena izložba 'Život na koncu' u Muzeju Mimara sa 20-ak marioneta iz muzejske zbirke Stiftelsen Marionettmusset iz Stockholma. Posljednjeg dana Festivala, 4. rujna, bit će odigrane i predstave izvan konkurencije te podijeljene nagrade najboljima.