BLOG: VITA JELA

Davor Bernardić u Bandićevim cipelama

16.10.2012 u 13:35

Bionic
Reading

Davor Bernardić u Bandićevim cipelama

Moj je cilj i zadatak vratiti optimizam i nadu. Zagreb će opet biti pokretač Hrvatske – tu je izjavu Davor Bernardić ponovio u više navrata nakon što ga je SDP proglasio svojim kandidatom za zagrebačkog gradonačelnika. Nominacija mu je bila žarka želja, pa je tim čudnije da mladi SDP-ov lav nije za tu prigodu spremio više od jedne vrlo općenite fraze.

Vratiti optimizam i nadu – ta izjava može biti izraz plemenitih ambicija ali i žongliranja praznim floskulama. Nema razloga sumnjati u Bernardićeve dobre namjere. Ali to za izbore nije dovoljno. U kampanji vjerojatno će morati objasniti što ga to kvalificira kao čovjeka koji Zagrebu može vratiti optimizam i nadu. Otkako je izabran za šefa najveće SDP-ove organizacije nije se baš iskazao nekim spomena vrijednim sposobnostima. Tih je manjkova svjesna i stranka, pa će na izborima igrati na kartu njegove mladosti i neiskvarenosti. Velike nade polaže u to da bi ga javnost, zgađena politikom, pogotovo onom na razini Zagreba, mogla prigrliti kao svježe lice i vjesnika nove politike.

Kao kompenzacija za Bernardićevo neiskustvo, uz njega su prilikom objavljivanja kandidature pred novinare izašla dva SDP-ova kapitalca, potpredsjednik Vlade Mimica i najpopularniji ministar Rajko Ostojić, valjda kao neka vrsta političkih tutora. Mimica je pritom Zagrebu ponuđeni izbor formulirao kao igru na sve ili ništa, implicirajući da je osnovni problem zagrebačke vlasti neuspješna kohabitacija između SDP-ove većine u Gradskoj skupštini i odmetnog Milana Bandića. Ali, nije vlast u Zagrebu postala problematična tek prije dvije godine, nakon što je Banderas sam sebe isključio iz SDP-a. Razlaz je rezultirao otvorenim i nesmiljenim sukobima, koje su grad potpuno blokirale i pretvorile ga u svog taoca. No, problem loše i pokvarene vlasti datira još iz vremena dok su stranka i gradonačelnik bili zajedno. Dok je SDP-ova vlast u Zagrebu s Bandićem na čelu bila snažna i stabilna. Što Mimica sada opet nudi kao dobitnu kombinaciju, samo s mladim Bernardićem u Bandićevim cipelama.