OPTIČKA ILUZIJA

Što je ovo!? Dvije potpuno iste fotografije, a izgledaju različito!

09.02.2018 u 11:22

Bionic
Reading

Iako mnogi ljudi misle kako su njihove oči objektiv kamere, a mozak vide kao memorijsku karticu, prava je istina malo drugačija

Dvije fotografije ulice izgledaju različito, zar ne? U pitanju je potpuno ista slika, no vaš se um igra s onim što vidite.

Raznim primjerima poput ovog, znanstvenici su tokom godina na zanimljiv način ilustrirali činjenicu kako ljudski mozak putem čula prima informacije iz okoline i zatim ih uspoređuje s već pohranjenim podacima, te nakon toga stvara interpretaciju stvarnosti. Drugim riječima, ponekad ne možete vjerovati ni vlastitim očima jer um obrađuje sve što vidite.

Frederick Kingdom, Ali Yoonessi i Elena Gheorghiu sa sveučilišta McGill u Quebecu pomoću fotografije Kosog tornja u Pisi još prije desetak godina ilustrirali su ovaj problem. Problem s perspektivom nastaje kad mozak od dvije fotografije pokušava složiti cjelinu.

Daleko od toga da je problem perspektive jedini način na koji nam vlastiti mozak laže. Postoji cijeli niz optičkih iluzija kojima mozak pokušava uskladiti ono što vidi s onim što očekuje vidjeti – od boja do oblika.

Autor: YouTube