PO BROJU STANOVNIKA

Spajanjem država po uzoru na SAD, svijet bi izgledao ovako

21.04.2017 u 12:53

Bionic
Reading

Kad bi iz nekog razloga svih 4,25 milijuna stanovnika Hrvatske spakiralo kofere i zaputilo se put SAD-a, napunili bi tek pola najmnogoljudnijeg američkog grada New Yorka. U ukupnoj populaciji SAD-a zauzeli bismo tek 75. mjesto

Neki se korisnik Reditta drznuo na karti svijeta Hrvatsku naznačiti istom bojom kao i naše balkanske susjede, no iako nas je 'farbanjem' svrstao u istu regiju, nije imao nikakvu lošu namjeru. Baš kao što nije bilo loše namjere kad je istom bojom označio Rusiju, Ukrajinu, Slovačku i Češku.

Označavajući države istom bojom, formirao je regije koje ukupnim brojem stanovnika približno odgovaraju populaciji SAD-a, oko 318 milijuna ljudi. U formiranju regija korištene su procjene Svjetske banke o brojnosti stanovništva iz 2016. godine, uz moguća odstupanja do 10 posto.

Autor karte nastojao je zadržati kulturnu i zemljopisnu koherentnost regija, no kompromisi su bili neizbježni pa je primjerice Bangladeš završio u Središnjoj Aziji, u koju u stvarnosti ne pripada. Jednako tako, navodeći najmnogoljudnije gradove novonastalih regija, po broju stanovnika najveći grad regije Južna Europa, kojoj je pripala i Hrvatska, ispada Istanbul, iako znamo da je veći dio tog brojnog stanovništva zapravo na azijskoj strani grada.

Zanimljivo je i da je u regiju Istočna Europa svrstana cijela Rusija koja, možda zbog fraze 'ima nas k'o Rusa', predstavlja jedno od većih iznenađenja na ovoj zanimljivoj karti. Da bi po broju stanovnika dosegnula SAD, bilo je potrebno pripojiti joj neke bivše sovjetske republike. Od većih ćemo navesti Kazahstan (površinom devetu zemlju na svijetu), Uzbekistan, Ukrajinu, Bjelorusiju, Moldaviju, a u regiju su svrstane i neke članice EU-a, poput Rumunjske, Bugarske, Mađarske, Slovačke i Češke. Iako površinom gotovo dvostruko veća od SAD-a, zbog iznimno slabe gustoće naseljenosti velikih dijelova zemlje, Rusija ima manje od polovice broja stanovnika SAD-a.

S druge strane imamo Indiju, drugu najmnogoljudniju zemlju na svijetu. Indija površinom zauzima tek trećinu površine SAD-a, a da bi se kreirale regije s jednakim brojem stanovništva kao u SAD-u, bilo ju je potrebno razdijeliti na četiri dijela. Spomenimo i da je samo indijska savezna država Uttar Pradesh, koja površinom zauzima tek 7,5 posto teritorija Indije, po broju stanovnika šesta zemlja na svijetu, iza Kine, Indije, SAD-a, Indonezije i Brazila.

Gledajući ukupnu sliku svijeta, Indija ima više stanovnika od cijele Afrike ili spojenih Sjeverne i Južne Amerike. Od najmnogoljudnije zemlje svijeta, Kine, ima tek četiri posto manje stanovnika, ali i gotovo tri puta manju površinu zemlje. No valja napomenuti i da je kineska Komunistička partija 2015. godine ukinula restriktivnu politiku jednog djeteta po obitelji, koja je s ciljem kontrole rasta populacije na snazi bila od kraja 70-ih godina prošlog stoljeća.