slučaj iz gline

Zlonogi i Zlokasu po 12 godina zbog strijeljanja zarobljenih hrvatskih vojnika

29.03.2024 u 15:37

Bionic
Reading

Zbog strijeljanja četvorice zarobljenih pripadnika Hrvatske vojske u Glini u rujnu 1991., na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno su na po 12 godina zatvora osuđeni Đuro Zlonoga (70) i Željko Zlokas (66), izvijestilo je u petak Državno odvjetništvo (DORH)

Optuženici su proglašeni krivima da su 20. rujna 1991., kao pripadnici Vojne policije Teritorijalne obrane Glina, iz glinskog Kazneno popravnog doma izveli četvoricu zarobljenih pripadnika Hrvatske vojske pod izgovorom da ih vode u kninski zatvor, nakon čega su ih, prema unaprijed stvorenom planu, odveli na brdo Pogledić u Glini i usmrtili ih hicima iz vatrenog oružlja.

Sud je nakon objave presude odredio istražni zatvor protiv obojice optuženika koji su nedostupni hrvatskom pravosuđu.

U tom je predmetu bio optužen i nekadašnji obavještajni oficir pri Štabu Teritorijalne obrane Glina Joso Kovačević, koji je naredio strijeljanje zarobljenih hrvatskih vojnika, ali je postupak protiv njega obustavljen jer je u međuvremenu preminuo.

Inače, između 2007. i 2012. godine, zbog istog kaznenog djela sudilo se Radi Miljeviću, koji je nakon dvije osuđujuće presude oslobođen optužbe, što je 2014. potvrdio i Vrhovni sud.