vrijeđanje državnih organa

Zbog drvenog kovčega nalik lijesu, crnog križa i uvredljivog natpisa na kamionu umirovljenik iz Pakraca mora platiti 717 kuna kazne

19.04.2022 u 17:04

Bionic
Reading

Općinski sud u Bjelovaru osudio je umirovljenika Branka M. na novčanu kaznu od 717 kuna i šest lipa zbog omalovažavanja državnih organa

Kako javlja Večernji, muškarac je proglašen krivim za vrijeđanje jer je 14. studenog 2019. na parkiralištu trgovačkog centra u Pakracu u tovarnom prostoru teretnog automobila marke Mercedes Benz njemačkih registarskih oznaka montirao metalni nosač i ploču na kojoj je na hrvatskom i njemačkom jeziku ispisao: "Sudstvo podržava kriminal. HR povratnici moraju platiti pravdu ili je život ugrožen."

Na vozilo je postavio i drveni kovčeg nalik na lijes s crnim križem na vrhu čime je, navodi se, vrijeđao i omalovažavao državne organe. Mora platiti i 300 kuna troškova. Izrečena mu je kazna oduzimanja limene ploče dimenzija 3x0,39 metara i drvenog sanduka s križem na poklopcu jer, smatra sud, postoji opasnost da ih opet upotrijebi. Prijavu je inače podnijela PP Pakrac, a Visoki prekršajni sud u studenom 2021. poništio je prvotnu presudu.

Branko M. je navodio da je s takvim vozilom prošao kroz četiri države i da mu nitko ništa nije prigovorio te da je dan prije privođenja bio u Uredu predsjednice države, na Ustavnom i Vrhovnom sudu, kod glavnog državnog odvjetnika... Branio se i da je svojim postupcima protestirao jer se 20-ak godina njegovi predmeti ne rješavaju ili se odugovlači s njihovim rješavanjem, dok su mu istodobno pojedini oduzimali imovinu.