tajni podaci

Vojna policajka očekuje suđenje zbog fotografija potresom oštećene zgrade MORH-a

22.02.2023 u 17:04

Bionic
Reading

Vojna policajka Ivona B. (26) očekuje suđenje zbog fotografija oštećenja na sjedištu Ministarstva obrane (MORH) koje je krajem 2020. snimila mobitelom sa zaslona nadzornog sustava, a zbog čega ju je državno odvjetništvo u prosincu optužilo za odavanje tajnih podataka

Zagrebački Županijski sud nedavno je u ovom slučaju potvrdio optužnicu pa se očekuje zakazivanje pripremnog ročišta na kojem bi trebao biti određen datum početka suđenja.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu potvrdilo je Hini da je optužnicu protiv djelatnice MORH-a podignulo 9. prosinca 2022., na temelju rezultata provedenog istraživanja. Ne navodeći identitet okrivljenice, tužiteljstvo je dodalo da je u optužnici predloženo da joj se izrekne kazna u okviru propisanih zakonskih odredbi.

Kazneni zakon za odavanje tajnih podataka predviđa najmanje šest mjeseci zatvora, a mediji navode da je tužiteljstvo predložilo sudu da vojnikinju osudi na uvjetno kaznu od sedam mjeseci, uz rok kušnje od dvije godine.

Sporne fotografije Ivona B. snimila je, prema pisanju medija, dan nakon potresa u Petrinji krajem prosinca 2020. Mobitelom je fotografirala zaslon monitora na kojem se reproducirala snimka nadzornih kamera koje su prikazivale unutrašnjost porte sjedišta Ministarstva obrane, značajno oštećene u potresu.

Potom je, dodaju, poslala fotografiju članovima obitelji i čistačici zaposlenoj u MORH-u, što nije smjela učiniti s obzirom na tajnost podataka iz nadzornog sustava MORH-a čije snimke imaju stupanj tajnosti 'ograničeno'.

Mediji su objavili da je vojna policajka priznala što joj se stavlja na teret, tvrdeći kako nije bila svjesna nezakonitosti svojeg čina.