oštetili proračun

Uskok optužio skupinu za šverc gotovo 16 tona duhana

10.01.2024 u 12:32

Bionic
Reading

Uskok je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv 17 hrvatskih i jednog slovenskog državljanina zbog krijumčarenja gotovo 16 tona duhana, čime su oštetili državni proračun za najmanje 1,8 milijuna eura

Tužiteljstvo je izvijestilo da skupinu tereti zbog zločinačkog udruženja, nedozvoljene trgovine u sastavu zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama te pomoći počiniteljima nakon počinjenja kaznenog djela.

Prema optužnici, prvookrivljeni je od siječnja 2022. do 10. studenoga 2022., u Hrvatskoj i Sloveniji, povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljene radi kontinuirane nabave, prijevoza, skladištenja, skrivanja i daljnje preprodaje velikih količina duhana neoznačenog markicama Ministarstva financija RH.

Uskok precizira da je prvookrivljeni od neutvrđenih osoba iz Hrvatske i Slovenije nabavljao velike količine duhana u listu, osiguravao lokacije za njegovo skladištenje i pretovar na skrivenim lokacijama, a potom je duhan dovozio u skriveno skladište u Predavcu.

Prvookrivljeni je potom, ističe Uskok, dogovorio sa suokrivljenicima isporuku duhana po cijeni od 9,95 eura po kilogramu te iznajmljivanje skladišta, nabavu i prijevoz duhana kojeg su potom prodavali preprodavačima s osječkog područja. Uz to, prvookrivljeni se tereti i da je za novac, nakon što su carinici otkrili jednu pošiljku duhana, angažirao dio suokrivljenika za preuzimanje odgovornosti.

Osim toga, tužiteljstvo prvookrivljenog tereti da je nabavio i 3650 kutija cigareta neoznačenih markicama, a koje su pronađene u skladištu u Predavcu.

Također, dvojicu članova skupine terete da su nabavljali veće količine marihuane koju su prodavali kupcima u Zagrebu i Osijeku. Uskok precizira da je dvojac prodao najmanje kilogram marihuane.