POLICIJA OBJAVILA

Riječki bombaši tražili milijune u kriptovalutama od vlasnika Plodina

29.05.2023 u 11:20

Bionic
Reading

Dvojicu jučer uhićenih zbog postavljanja eksplozivnih naprava na riječkom području u ponedjeljak očekuje ispitivanje u riječkom Županijskom državnom odvjetništvu koje će potom odlučiti hoće li za njih zatražiti određivanje istražnog zatvora

Osumnjičenici će na ispitivanje u riječko tužiteljstvo biti dovedeni u 12,30 i 13 sati. O njihovom eventualnom pritvaranju odlučit će sudac istrage riječkog Županijskog suda.

Kako piše Dnevnik.hr, policija je potvrdila da je motiv bio reket, odnosno iznuda. 'Motiv je, prema našim saznanjima, bila isključivo imovinska korist, postojala je bojazan da će nastaviti s istim djelovanjem dok ne ostvare svoj cilj', pojasnili su iz policije. Dodali su da su počinitelji prijetnjama pokušali od lanca trgovačkog centra iznuditi veće imovinske novčane iznose u kriptovalutama.

Pritom su se koristili visokotehnološkim alatima, a bilo je jasno da se radi o osposobljenim osobama koje te alate znaju koristiti i za počinjenje djela i za njegovo prikrivanje, poručuju iz policije.

  • +7
Privođenje osumnjičenih za postavljanje bombi u Rijeci Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

'Sama metodika njihova rada bila je direktna prijetnja. Dali su naslutiti da se radi o ozbiljnim stvarima i tražili ogromne novčane iznose', kazali su. 'Prvo kazneno djelo počinjeno je u Opatiji. Tražili su veliku sumu novca u kriptovaluti, nekoliko milijuna eura', objašnjavanju iz policije. Prema njihovim saznanjima jedan od osumnjičenih ima 52, a drugi 33 godine, ali ne isključuje se povezanost i s drugim osobama. U Hrvatsku su kao građani Europske unije ušli legalno, ali nisu prijavili boravište - dakle, u Hrvatskoj su boravili prikriveno.

Prema neslužbenim informacijama kojima raspolaže Jutarnji list, nepoznate osobe su od trgovačkog lanca tražile iznos nešto veći od 4 milijuna eura u kriptovalutama. Primorsko-goranska policija izvijestila je u nedjelju da je uhitila dvije osobe koje povezuje sa serijom postavljenih eksplozivnih naprava na području Rijeke od kojih je posljednja eksplodirala u nedjelju oko pola sata nakon ponoći na Pećinama u Rijeci.

Konferencija za medije policije o privedenim osobama koje se povezuju s nizom eksplozija na području Rijeke Izvor: Cropix / Autor: Damir Škomrl

Dvije osobe, hrvatskog i njemačkog državljanina osumnjičene za postavljanje napravi zatekli su neposredno prije eksplozije, oko ponoći, policijski službenici ispred trgovačkog centra u Kostreni pokraj Rijeke, gdje su ostavili eksplozivnu napravu.

Osumnjičenici su sa sobom imali i treću eksplozivnu napravu, utvrdila je policija koja dvojac povezuje s eksplozijom 21. svibnja na Vežici u Rijeci kada se oko 23,45 sati dogodila eksplozija ispred trgovačkog centra u kojem je oštećeno staklo na vratima a također nije bilo ozlijeđenih osoba. Riječka policija najavila je na tu temu za 13 sati konferenciju za novinare.

Nepoznata naprava eksplodirala u Rijeci Izvor: Cropix / Autor: CROPIX

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u nedjelju da su slučajevi podmetanja eksplozivnih naprava na riječkom području očito povezani te imaju međunarodnu dimenziju, dodavši da je policija uhićenjem dvojice sumnjivaca uklonila neposrednu opasnost. Dodao je da se radi o policijskom postupanju koje je počelo s pronalaskom naprave kod hotela Ambasador u Opatiji u travnju, nakon čega je 21. svibnja postavljena eksplozivna naprava u Rijeci ispred trgovačkog centra.

"Te akcije su očito na neki način povezane. Policija je od prvog dana krenula u vrlo opsežno i dubinsko istraživanje", rekao je ministar, dodavši da je sinoćnji rezultat posljedica ozbiljnog, kvalitetnog i profesionalnog rada.