stiže kaznena prijava

U Bjelovaru uhićen muškarac koji je nakon ilegalnog prosvjeda na Facebooku prijetio liječnici

17.12.2021 u 09:42

Bionic
Reading

Zbog sumnje da je prije tjedan dana u Bjelovaru putem društvene mreže prijetio liječnici nakon prosvjeda protiv aktualnih mjera za suzbijanje pandemije, bjelovarsko-bilogorska policija uhitila je 44-godišnjaka i nad njim provodi kriminalističko istraživanje

Policija je u petak priopćila kako osumnjičenoga tereti da je 9. prosinca, nakon što je pred zgradom županijskog Zavoda za javno zdravstvo održan neprijavljeni prosvjed, protiv liječnice putem društvene mreže počinio kazneno djelo prijetnje.

Uhićen je, a u policiji najavljuju da će ga nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja u zakonskom roku predati pritvorskom nadzorniku te protiv njega podnijeti kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru.

Inače, istoga dana kada je održan taj prosvjed čiji su sudionici vrijeđali liječnicu bjelovarsko-bilogorskog Zavoda za javno zdravstvo, policija je podnijela optužni prijedlog protiv 42-godišnje žene pod sumnjom da je organizator tog neprijavljenog javnog skupa.

Na prosvjedu je sudjelovalo 30-ak građana, a u policiji su utvrdili da nisu bile osigurane mjere osiguranja javnog reda i mira.

Utvrđeno je i da je na prosvjedu, osim spomenute 42-godišnjakinje, javni red i mir na osobito drzak i nepristojan način remetila i 33-godišnjakinja te da je 57-godišnjak remetio javni red i mir vikom i galamom. Policija je i protiv njih podnijela optužne prijedloge.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ

U vezi s prijetnjom 56-godišnjoj liječnici, policija je početkom tjedna navela kako je objavom komentara u vezi s prosvjedom na internetskom portalu počinjeno kazneno djelo prijetnje za koje se kazneni progon pokreće na temelju njezina prijedloga.

Hrvatska liječnička komora nedavno je priopćila kako je iz videozapisa spomenutog prosvjeda vidljivo da dio prosvjednika vrijeđa liječnicu zaposlenu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, da joj prijete, unose joj se u lice i pozivaju na nasilje.

S obzirom da to nije prvi takav slučaj i da je sličnih verbalnih napada i prijetnji liječnicima bilo i prije, iz Komore su od MUP-a zatražili informaciju o tome kako su okvalificirali protuzakonito ponašanje prosvjednika te hoće li nakon završenoga kriminalističkog istraživanja podnijeti kaznenu prijavu.

  • +24
Prosvjed na Markovu trgu Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Vrijeđanje i prijetnje spomenutoj liječnici osudio je tada i premijer Andrej Plenković, kao i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. 

"Sklon sam tome da odgovornost za ovakve napade na zdravstvene djelatnike i zastrašivanje ograničimo na one koji su to počinili. Mislim da je to jako loše, neprimjereno, siguran sam da će policija napraviti izvješće i vidjeti o kome se radi i ima li elemenata za eventualno gonjenje po službenoj dužnosti", rekao je Plenković.

Podsjetio je kako se liječnici, medicinske sestre i zdravstveno osoblje već dvije godine bore za živote sugrađana te je protivljenje najliberalnijim mjerama i covid potvrdama, koje su svugdje postale standard, još jednom ocijenio ispolitiziranima.

Da liječnici, medicinske sestre i drugo medicinsko osoblje zaslužuju zahvalnost, a ne agresivne napade, uvrede ili čak fizičke prijetnje, ustvrdio je i Jandroković.