burazer i suradnici

Trojac iz velike kriptoprevare teške 18,5 milijuna eura pušten iz zatvora

15.02.2024 u 22:07

Bionic
Reading

Troje osumnjičenih u velikoj aferi s kriptovalutama u kojoj su stotine ulagača oštećene za najmanje 18,5 milijuna eura pušteni su u srijedu iz istražnog zatvora po sili zakona

Kako doznaje portal Burin, Luka Burazer, Eugen Travalja i Vedrana Golušin u daljnjem će se postupku braniti sa slobode, s obzirom na to da im je tromjesečni pritvor istekao u srijedu.

Istraga o prevari nije završena, a optužnica nije podignuta pa s obzirom na to da se ne terete za kaznena djela iz nadležnosti županijskog suda nego općinskog, u ovim okolnostima u istražnom zatvoru mogu biti maksimalno tri mjeseca. Stoga nije bilo zakonske osnove da ih se zadrži u zatvoru.

Trojac iz tvrtke BitLucky iz Kostrene završio je u pritvoru pod sumnjom da su ulagače oštetili za najmanje 18,5 milijuna eura.

Do uhićenja je došlo pola godine nakon što je ta riječka tvrtka za trgovanje kriptovalutama iz Kostrene doživjela kolaps, a nakon čega su uslijedile optužbe ulagača da su prevareni za desetine milijuna eura.

Firma nije bila registrirana za obavljanje dužnosti razmjene virtualnih i fiducijarnih valuta te skrbničkih usluga novčanika kod kupoprodaje na tržištu kriptovaluta, no s građanima su sklapali investicijske ugovore te ih navodili da na veći broj kriptoadresa različitih kriptomjenjačnica, kao i na korisničke račune osumnjičenih, a ne na firmine, obavljaju transakcije na dogovorene iznose.

  • +9
Privođenje Luke Burazera i suradnika Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Sumnjiče se i da su lažno prikazivali da su ostvarili veće prihode i veću dobit djelujući tako s prijevarnom namjerom, tvrde policija i tužiteljstvo. Poticali su klijente da za određenu proviziju dovedu nove, a isto tako i da po završetku trajanja ugovora reinvestiraju.

Tako su stvarali lažnu sliku i podizali ugled svoje firme te s vremenom povećavali broj klijenata, rečeno je na konferenciji za javnost nakon njihova uhićenja.

Firma BitLucky i dalje je aktivna, ali joj je blokiran račun.