presuda iz strasbourga

Pravosudna sramota: Hrvatska povrijedila prava optuženika za ratni zločin, mora ga obeštetiti

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 23.09.2021 14:40
  • Objavljeno 23.09.2021 u 14:40
Europski sud za ljudska prava

Europski sud za ljudska prava

Izvor: Profimedia / Autor: Cecile Marion / Alamy / Alamy / Profimedia

Europski sud za ljudska prava presudio je da je Hrvatska povrijedila pravo na suđenje u razumnom roku bivšem pripadniku srpskih paravojnih postrojbi kojemu suđenja za ubojstava civila na Banovini, pred Županijskim i Vrhovnim sudom, traju 11 godina

Riječ je o Milenku Vidaku iz okolice Sunje koji je, prema pisanju medija, za vrijeme Oluje pobjegao u Srbiju, a potom se skrivao u Rusiji i Turskoj koja ga je Hrvatskoj izručila 2010.

Za ratni zločin protiv civila sudilo mu se od 2009. kada je bio u Turskoj, a Hrvatskoj je izručen 2010. od kada mu se sudi u prisutnosti, izvijestio je Ured hrvatske predstavnice pred sudom u Strasbourgu.

Razmatrajući duljinu trajanja postupka sud za ljudska prava je uzeo u obzir razdoblje od izručenja iz Turske u Hrvatsku, točnije od veljače 2010. kada je Vidak izveden pred istražnog suca i obavješten o optužbama da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Sud je naglasio da su izvjesna kašnjenja u ovom predmetu uzrokovana potrebom razjašnjenja pravnih pitanja u vezi valjanog izručenja podnositelja iz Turske u Hrvatsku te su u tom smjeru hrvatske vlasti do travnja 2019. poduzele niz koraka kako bi razjasnile je li izručen radi ratnog zločin ili ubojstva pa je protek vremena djelomično moguće pripisati i turskim vlastima.

Međutim, tijekom tog razdoblja Vrhovni sud je dva puta ukidao prvostupanjske presude radi utvrđenja za koje je točno kazneno djelo podnositelj izručen, što je dovelo do kašnjenja od tri godine, a zatim je prvostupanjskom sudu bilo potrebno više od sedam mjeseci za prosljeđivanje upita i dokumentacije Ministarstvu pravosuđa, koje je nakon tri godine poslalo upit nadležnim turskim tijelima, zaključio je sud u Strasbourgu.

Ocjenjujući postupanje hrvatskih tijela nakon izručenja podnositelja zahtjeva sud je prije svega primijetio kako podnositelj nije pridonio duljini trajanja postupka, dok hrvatska tijela nisu postupala s posebnom revnošću u razdoblju od 2010. do travnja 2019. pa ovaj postupak nije ispunio zahtjev razumnog roka.

Utvrdivši povredu Konvencije o zaštiti ljudskih prava sud je podnositelju dosudio 4,200 eura za nematerijalnu štetu i 833 eura za troškove postupka.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!