računalna prevara

Poznato je čiju su tvrtku prevaranti lažnim računima oštetili za sedam milijuna kuna

22.04.2022 u 08:42

Bionic
Reading

Nakon što smo jučer objavili da je transakcijskim uplatama na lažni račun prevarena jedna tvrtka s omiškog područja za višemilijunski iznos danas je postalo poznato o kojoj i čijoj se tvrtki radi. Kako doznaje Slobodna Dalmacija splitska policija istražuje tko su prevaranti koji su tvrtki “Fornix” iz Dugog Rata u posljednjih nekoliko mjeseci ukrali nešto manje od milijun eura

Navedenu tvrtku osnovala je, po podacima sudskog registra, Mara Sapunar, sestra nekadašnjega splitskoga gradonačelnika Željka Keruma, a aktualni direktor tvrtke je njezin sin i Kerumov nećak, mladi i probitačni poduzetnik Goran Sapunar.

Slobodna Dalamacija iz upućenih izvora doznaje da je voditeljica prodaje “Fornixa” u studenome 2021. godine dobila e-mail poruku tvrtke “Minth International Macao Commercial Offshore Ltd.”, kineske grupacije registrirane na Kajmanskim Otocima, a koja se bavi distribucijom novih i rabljenih autodijelova.

U mailu za koji nije ni sumnjala da ne dolazi od njihova dobavljača, s kojim su godinama imali poslovne odnose bez ikakvih problema, stajalo je da se buduće uplate moraju obavljati na novi račun, koji je, naposljetku, ispao lažan. Ništa ne sluteći, u najmanje tri navrata tvrtka je na taj račun uplatila gotovo sedam milijuna kuna.

Direktor tvrtke Goran Sapunar za Slobodnu Dalmaciju nije htio govoriti o ovom problemu kao ni potvrditi ni demantirati da je u pitanju njegova tvrtka.