PROVEDENI IZVIDI

Policija: ‘Nema dokaza da je mladić u Puli pretučen, ozljede ukazuju na pad s bicikla‘

27.02.2023 u 17:36

Bionic
Reading

Dosadašnjim izvidima i obavljenim očevidom, pregledom video snimki s različitih lokacija i obavljenim razgovorima, istarska policija nije utvrdila da su ozljede mladića koji je u nedjelju navečer pronađen na parkiralištu u Puli nastale kao posljedica kaznenog djela nego pada s bicikla.

Služba općeg kriminaliteta PU istarske provela je u suradnji s prometnom policijom čitav niz mjera i radnji kako bi istražila okolnosti pronalaska i ozljeđivanja mladića na Mandraču, a prema utvrđenim činjenicama i dosad provedenim izvidima, policija ne može tvrditi kako je nad maloljetnikom počinjeno kazneno djelo, već utvrđene činjenice i okolnosti idu u prilog verziji da je pao s bicikla.

Istarska policija je, kako je navela "radi objektivnog informiranja javnosti, s obzirom na natpise pojedinih medija, o navodnom zataškavanju slučaja", iznijela kronologiju dosadašnjeg postupanja po kojoj su u nedjelju oko 21.30 sati primili dojavu hitne medicinske pomoći o padu biciklista koji je zadobio ozljede.

Na mjesto događaja upućeni su policijski službenici prometne policije koji su obavili očevid te su na asfaltu pronašli trag struganja, jedan trag crvene boje nalik na krv i papirnati ubrus s tragovima crvene boje nalik na krv. Na mjestu događaja pronađen je i bicikl kojemu je prednji kotač ispao iz ležišta te ostao zaglavljen između prednje vilice bicikla i lijeve pedale bicikla.

Što se tiče ozljeda koje je na glavi zadobio mladić, sve su isključivo na licu. Od drugih ozljeda na tijelu, vidljive su bile jedino još strugotine na dlanovima, koje također ukazuju na pad s bicikla, tvrdi policija.

Slijedi vještačenje bicikla i sudsko medicinsko-vještačenje ozljeda

Policija je dodala da će u nastavku krim istraživanja predložiti i kombinirano prometno-tehničko vještačenje bicikla i sudsko medicinsko-vještačenje ozljeda.

S obzirom na to da su se u javnosti pojavile informacije o navodnom sukobu između dviju maloljetnih skupina i prijetnjama koje je zaprimilo te večeri društvo ozlijeđenog mladića, policija je provodila kriminalističko istraživanje i s tim u vezi, izvijestili su.

Što se tiče prijave prijetnji, utvrđeno je kako je prijatelj ozlijeđenog te večeri zaprimio nekoliko poziva maloljetnika iz druge skupine, koji mu je uputio prijeteće riječi zbog ranijih nesuglasica. Također je utvrđeno, navodi policija, kako su se mladići obje skupine putem telefona međusobno vrijeđali i pozivali na fizički sukob. No, mjere koje su policijski službenici proveli dosad pokazale su da do sukoba nije došlo.

Policijski službenici su obavili više od 40 razgovora i pregledali snimke kamera s više lokacija u gradu kako bi se utvrdilo kretanje svih uključenih osoba prije i nakon pronalaska ozlijeđenoga. Utvrđeno je kako se skupina mladića koju se povezivalo s navodnim napadom nalazila na drugom mjestu u trenutku kada je mladić pao s bicikla.

U vezi s prijetnjom koje je primio prijatelj ozlijeđenog mladića policija je obuhvatila sve osobe čija su se imena pojavila tijekom provođenja izvida. Zbog sumnje da je jedan maloljetnik počinio kazneno djelo prijetnje, policija će o tome dostaviti izvješće državnom odvjetništvu, priopćeno je.

Dosadašnjim kriminalističkim istraživanjem isključena je odgovornost osam osoba, a među njima je i član obitelji policijskog službenika.