gori od vozača

Policija kontrolirala odnos vozača prema pješacima i zaključila: Pješaci čine više prekršaja

17.02.2022 u 10:59

Bionic
Reading

Policijski službenici proveli su prometnu akciju u cilju zaštite pješaka te su utvrdili da su pješaci počinili više prekršaja nego vozači

Kao što je i najavljeno, policijski službenici su jučer na području Policijske uprave istarske proveli prometnu akciju u cilju povećanja sigurnosti pješaka u prometu. Tijekom provođenja prometne akcije utvrdili su ukupno 95 prekršaja, od čega:

  • 25 prekršaja pješaka u prometu (nekorištenje obilježenog pješačkog prijelaza)
  • 18 prekršaja vozača spram pješaka (nepropuštanje pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu)
  • 19 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje
  • 22 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa.

Tijekom protekle godine na istarskim prometnicama stradalo je više pješaka nego godinu dana ranije. Dok je u 2020. godini stradalo svega 25 pješaka, prošle godine zabilježeno je ukupno 68 stradalih pješaka - tri pješaka su poginula, 12 ih je teže ozlijeđeno, a 53 pješaka su zadobila lakše tjelesne ozljede. Negativan trend stradavanja pješaka nastavljan je i u ovoj godini pa je tako do sada stradalo 11 pješaka - dva pješaka su smrtno stradala, jedan je zadobio teške tjelesne ozljede, a osam pješaka je lakše ozlijeđeno.

Kako bi se smanjilo stradavanja pješaka u prometu, policija ponovno poziva vozače da uvažavaju pješake i da povećaju oprez kada se približavaju pješačkim prijelazima.  

Rezultati prometne akcije pokazali da velik broj pješaka nepropisno prelazi cestu te stoga policija podsjeća pješake da su se i oni dužni pridržavati prometnih propisa.  

Pješaci su obvezni koristiti pješački prijelaz uvijek kad nije udaljen od njih više od 50 metara u naselju. Kada na cesti nema pješačkog prijelaza, kolnik trebaju prijeći najkraćim putem, i to tako da ne ometaju promet vozila.  

Prije stupanja preko obilježenog pješačkog prijelaza, dužni su pogledati lijevo i desno te se uvjeriti da mogu prijeći cestu na siguran način, vodeći računa o položaju i brzini vozila koje se približava pješačkom prijelazu. Isto tako, prilikom prelaženja ceste ne bi trebali tipkati po mobilnim uređajima, već bi trebali gledati ispred sebe i biti svjesni drugih sudionika u prometu.  

Radi sprječavanja stradavanja u prometu, policija podsjeća pješake i na sljedeće:  

  • koristite nogostup ili drugu površinu za kretanje pješaka, a u slučajevima kada nema nogostupa, hodajte što bliže rubu kolnika
  • ako se krećete u skupini, hodajte jedan iza drugoga
  • ako se krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, budite osvijetljeni ili označeni reflektirajućim materijalom.