afera admin

Opet uhićen čovjek koji ima pristup svim podacima policije

21.07.2023 u 09:57

Bionic
Reading

Afera Admin, zbog koje su u srpnju prošle godine bili privedeni jedan od glavnih MUP-ovih informatičara Damir Osterman te bivši pripadnik bivše Protuobavještajne agencije (POA) Mario Frlan, kao i privatni istražitelj Siniša Patačko, jučer je ponovno otvorena, piše u petak Jutarnji list.

Osterman, Frlan i Patačko te navodno još neke osobe jučer su ujutro i formalno uhićeni te su uslijedile pretrage njihovih stanova, kuća i poslovnih prostora.

USKOK je samo kratko objavio da su na području Zagreba i Zadarske županije u tijeku uhićenja zbog koruptivnih kaznenih djela te da je među uhićenima jedan policajac.

Jutarnji list neslužbeno doznaje da je riječ o istim onim optužbama za koje su Osterman, Frlan i Patačko bili privedeni prije točno godinu dana, no tada protiv njih nije bio pokrenut kazneni postupak, nego su im samo oduzeti mobiteli, a nakon pretraga su svi bili pušteni na slobodu. U međuvremenu su istražitelji navodno tijekom jednogodišnje pretrage zaplijenjenih mobitela došli do novih dokaza kojima su potkrijepili ranije sumnje.

Novost je da su istražitelji navodno otkrili kako su neki od osumnjičenika komunicirali putem famozne aplikacije Sky zbog koje je dosad diljem svijeta uhićeno više tisuća osoba, uglavnom pripadnika miljea organiziranog kriminala i trgovaca drogom.

Ostermana se navodno tereti da je poduzetniku Dinku Palcu davao podatke iz tajnih izvida protiv bivšeg supruga Palčeve prijateljice. Radilo se o jednom poznatom hrvatskom ugostitelju nad kojim su se provodile posebne dokazne radnje u tzv. aferi Advent, no tijekom tajnih izvida nikad nisu pribavljeni dostatni dokazi i taj ugostitelj nikad nije bio osumnjičen u aferi Advent.

Osterman se navodno sumnjiči i da je bivšem obavještajcu Frlanu i privatnom detektivu Patačku davao informacije o kriminalističkom istraživanju u povodu prijave jedne žene zbog prijetnji.

Navodno ga se tereti da je, sudjelujući kao sukreator postupaka nabave za opremanje policije najsuvremenijom informatičkom opremom, u zamjenu za mito namjestio taj natječaj kako bi na njemu pobijedila Patačkova tvrtka. Sumnja se da je Ostermanu za namještanje natječaja plaćeno oko 200.000 kuna te da je transakcija obavljena plaćanjem tvrtki u kojoj je Osterman bio prikriveni vlasnik, odnosno direktor.

Tu su i optužbe da je Osterman, kada je u svibnju 2022. shvatio da možda istražitelji prate i njega, neovlašteno ulazio u sustav MUP-a kako bi provjeravao vode li se i protiv njega tzv. posebne dokazne radnje, odnosno da li ga se tajno snima i prati, piše novinar Jutarnjeg lista Marin Dešković.