pojačani nadzor

Kod Bjelovara carina zaustavila kombi. Ispod haube bile su preinake, vozač je kažnjen s 12.000 eura

10.06.2023 u 12:37

Bionic
Reading

Carinski službenici su na području Bjelovara 8. lipnja zaustavili kombi Fiat Ducato hrvatskih registarskih oznaka u sklopu pojačane mjera nadzora. Kombijem je upravljao vozač otprije poznat policiji

Kada su zavirili u teretni prostor vozila pronašli su 12 PVC spremnika ispunjenih s ukupno 340 litara plavog dizela. Muškarac je gorivo nabavio nezakonito, a nije niti evidentiran kao korisnik prava na potrošnju plavog dizela za namjene u poljoprivredi.

Daljnjim pregledom teretnog vozila, carinski službenici su utvrdili da je vozač na kombiju obavio preinake tako da je standardni spremnik pogonskog goriva odvojio od pumpe goriva i umjesto istog u vozilo ugradio kanistar koji je crijevima spojio s pumpom motora. Tako je omogućio da se kao pogonsko gorivo vozila koristi gorivo iz kanistra. Testiranjem uzorka goriva iz tog kanistra, utvrđeno je da se kao pogonsko gorivo koristi plavi dizel za namjene u poljoprivredi, ribarstvu i akvakulturi.

Carina u akciji Izvor: Licencirane fotografije / Autor: carina.hr

Zbog teškog kršenja odredbi Zakona o trošarinama i brojnih prekršaja muškarcu će biti izdan prekršajni nalog i novčana kazna u ukupnom iznosu od 12.000 eura. Nadležnom carinskom uredu bit će podnijet zahtjev za naplatu trošarine u iznosu od 144,73 eura.

Pronađeni plavi dizel oduzet je od počinitelja, a oduzeto je i teretno vozilo u koje je radi zlouporabe plavog dizela i izbjegavanja nadzora nad namjenskom uporabom plavog dizela ugrađen i korišten spremnik goriva koji se ne može smatrati standardnim.