NERVOZNE REAKCIJE

Incident u sudnici: Ringwaldu i ostalima 54 godine za ubojstvo u Omišu

07.04.2023 u 11:17

Bionic
Reading

U Splitu su danas na ukupno 54 godine zatvora u ponovljenom suđenju za ubojstvo Karmelina Fistanića osuđeni Stjepan Ringwald, Jerko Pirić i Vlado Zolota. Predsjednik sudskog vijeća Zoran Ivanišević izrekao im je sankcije u rasponu od 19 godina za Ringwalda do 17 godina za Zolotu, javlja Dalmatinski portal

Uslijed obrazloženja presude digao se Pirić i kazao to su sve gluposti. Nervozno je reagirala i žena u publici: 'Sve su to laži, samo ste prepisali staru presudu'. Sudac Zoran Ivanišević naložio je da se dvorana isprazni, odnosno da se udalje svi oni koji ne žele saslušati obrazloženje presude. Za Pirićem su pošli i Ringwald i Zolota, a sudnicu je napustio i veći dio publike, izvještava Dalmatinski portal.

Zaključak sudskog vijeća je da su okrivljenici postupali zajednički i dogovorno po izrađenom planu u kojem nije bilo nikakve spontanosti. Prihvaćeni su dokazi tužilaštva, videosnimke skinute s nadzornih kamera na potezu od Šibenika do Omiša.

'Sudsko vijeće uočilo je znatnu nelogičnost obrane koja najprije tvrdi da optuženici nisu snimljeni i da nemaju nikakve veze s ovim kaznenim djelom, a potom cijelo vrijeme problematiziraju snimke i traže njihovo izuzimanje. Čemu to ako optuženici nisu snimljene osobe?', zapitao se sudac Ivanišević.

  • +4
Presuda Stjepanu Ringwaldu i ostalima zbog ubojstva u Omišu Izvor: Cropix / Autor: Josko Supic

Ubojstvo se dogodilo 9. studenog 2019. godine. Kamere su snimile Ringwalda kako se očevim Renault Kangoom dovezao do gradskog groblja Lovrinac u Splitu i potom prebacio u Fiat Doblo s Jerkom Pirićem i Vladom Zolotom. Trojka je potom otišla u Omiš do apartmana iz kojeg je Ringwald izašao u motociklističkoj opremi i sjeo na Yamahu T-max te se zaputio za VW Polom u kojem su bili Karmelino Fistanić i njegova djevojka. Prišao im je dok su bili zaustavljeni na ulazu u Omiš kraj Brzeta te u Fistanićevu glavu i vrat iz neposredne blizine ispalio šest hitaca iz nepoznatog oružja. Potom je, kako je istaknuo sudac Ivanišević, koristeći svoje vještine bivšeg motociklističkog asa, znalački i hrabro, kako su to naveli svjedoci, odvezao nazad do Lovrinca, ostavio motor, sjeo u kobi i vratio se u Šibenik. Policija je nedugo nakon ubojstva pronašla motor u Splitu, a u pretrazi stana u Šibeniku nađena je Ringwaldova jakna s, kako se poslije ispostavilo, tragom krvi ubijenog Fistanića.

S obzirom na visinu kazne trojica ostaju u pritvoru, a sudac Ivanišević obavezao ih je i na plaćanje 27.000 eura troškova postupka.