podletio pod vlak

HŽ otkrio detalje jučerašnje nesreće, tvrde da je vozač sam kriv

18.04.2023 u 11:13

Bionic
Reading

Na dionici pruge Jalžabet – Ludbreg (kod kolodvora u Ludbregu), u ponedjeljak nešto iza 12 sati, cestovno vozilo podletjelo je pod teretni vlak na željezničko-cestovnom prijelazu osiguranom polubranicima te svjetlosnim i zvučnim signalima.

Polubranici su neposredno prije nesreće bili spušteni, a 68-godišnji vozač automobila zaobišao je osobna vozila koja su bila zaustavljena ispred prijelaza zbog upaljene signalizacije i nailaska vlaka, priopćili su iz HŽ-a.

Nakon što je vozilom udario u spušteni polubranik, nastavio se kretati preko pružnog prijelaza te je podletio pod vlak koji je prometovao iz smjera Varaždina u smjeru Koprivnice. Vozilo je od siline udara odbačeno 150 metara izvan kolnika. Iz HŽ-a napominjemo kako nisu točni neki medijski napisi o neispravnoj signalizaciji!

Vozač automobila ozlijeđen je i prevezen u varaždinsku bolnicu. Zbog očevida koji su obavljali službenici Policijske uprave varaždinske pruga Jalžabet – Ludbreg bila je zatvorena za promet od 12.40 do 14.25 sati, a putnike su prevozili autobusi.

Na spomenutome željezničko-cestovnom prijelazu od 2010. dogodila se jedna nesreća s jednom lakše ozlijeđenom osobom te 12 lomova polubranika.

U proteklih mjesec dana ovo je već drugi takav slučaj nepoštivanja signalizacije i naleta vlaka na cestovno vozilo na prijelazu s polubranicima.

'Zato još jednom šaljemo upozorenje vozačima, biciklistima i pješacima da dodatno pripaze kada se približavaju prijelazima preko pruge. Ako su polubranici spušteni, spušteni su s razlogom – jer nailazi vlak. Ako su upaljeni svjetlosni i zvučni signali – nailazi vlak. Ako se ispred prijelaza nalaze znakovi 'STOP' i 'Andrijin križ', obvezni su zaustaviti se i provjeriti nailazi li vlak. Još jednom apeliramo na sudionike u cestovnom prometu – pripazite, zaustavite se, pogledajte ulijevo i udesno, ne zaobilazite polubranike jer vlak je uvijek brži', poručili su iz HŽ-a.