Grebaštica u plamenu

Požar se više ne širi. Više od stotinu vatrogasaca ostalo na terenu cijelu noć

13.07.2023 u 12:45

Bionic
Reading

Jak vjetar otežava gašenje velikog požara koji je planuo u četvrtak oko 11.10 u mjestu Gornji Banovlaci kod Grebaštice u Šibensko-kninskoj županiji. Zatvorena je Jadranska magistrala. Hrvatska vatrogasna zajednica pozvala je građane da vatrogascima ne otežavaju gašenje, a sebe ne dovode u opasnost kako bi požar iz blizine promatrali ili ga fotografirali i snimali

22.40 Ministar Davor Božinović na Twitteru je objavio: "Unatoč zahtjevnom terenu i vatrom nošenom orkanskim jugom, velikim naporom vatrogasaca i protupožarne eskadrile požar u Grebaštici trenutno je stavljen pod kontrolu te se i dalje aktivno gasi.

22.31 Iz Hrvatskog autokluba (HAK) podsjećaju kako je za sav promet zatvorena Jadranska magistrala (DC8) od Žaborića do Bila kod Primoštena te se promet za osobna vozila preusmjerava državnom cestom DC58 preko Jadrtovca i Vrpolja.

Kanaderi i vatrogasci brane naselje od požara koji se proširio na područje Šparadića. Izvor: Cropix / Autor: Nikša Stipaničev / CROPIX

22:00 Požar se više ne širi i objekti nisu ugroženi, izvijestili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

21.40 RTL Direkt je objavio da požar još uvijek nije lokaliziran i da je pred vatrogascima besana noć jer su ostali bez zračne snage potpore kada je pao mrak.

21.30 'Ovo je stvarno kataklizma, mi smo svako malo u požaru. Bio sam kod kuće, nešto sam radio i zvao me susjed i rekao mi je da se blizu mog maslinika i pčelinjaka vidi dim. Odmah sam otišao tamo i već je vatra bila tu, bila su i vatrogasna kola i momci iz DVD-a, ulovili smo se gašenja požara i to je jedno vrijemo dosta dobro išlo. Borili smo se, u gašenju nestane vode, dok dođe druga cisterna, to je prazan prostor, raskorak i ta vatra nas je zaobišla, krenula bočno i izgorio nam je cijeli maslinik, 25 godina rada i truda otišlo je u prah i pepeo', rekao je za RTL mještanin Žarko Pernar.

  • +61
Veliki požar kod Grebaščice u slikama Izvor: Cropix / Autor: Niksa Stipanicev

20.32 Darko Dukić, županijski vatrogasni zapovjednik, je u Dnevniku HTV-a rekao kako je trenutno aktivna istočna strana požarišta. "Imamo još otvorene vatre na istočnoj strani požarišta, ali taj dio nije naseljen i to kanaderi pokušavaju riješiti, a kompletan drugi dio požarišta su okružile zemaljske snage i pokušavamo napraviti sanaciju. U gornjim dijelovima požarišta je jak vjetar i u ovom trenutku koji pravi probleme, prema naselju Kanula ili Bilomu, ali to ćemo pokušati sanirati za noć", rekao je.

Požari više nisu kao što su bili nekada, istaknuo je Dukić.

'Prošle godine na isti dan s razlikom od samo jedne minute, prošle godine u 11.10, a ove u 11.11. Vegetacija je bujna i trava do dva metra, proljeće je bilo kišno zbog čega je trava toliko sazrela, veliki vjetar i visoke temperature danima su bile dobra podloga za ovaj današnji požar, naveo je. Upozorio je kako je važno čistiti okućnice i dvorišta kako do takvih požara ne bi došlo i istaknuo kako će vatrogasne snage ostati na terenu sve dok ne bude požar u potpunosti otklonjen, a objekti u ovome trenutku nisu ugroženi', kazao je Dukić.

19.51 Davor Božinović, ministar MUP-a nakon posjet požarištu kazao je kako je situacija bolja nego što je bila zahvaljujući svima koji rade na terenu. Dodao je da su u gašenju požara ozlijeđena tri vatrogasca zbog udisanja dima te im je pružena pomoć na mjestu događaja, ali i da su se nakon toga vratili svojim zadaćama.

Vatra je zahvatila i stambene objekte u Grebaštici Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

'Oštećeno je sedam kuća, 4 krovišta i tri fasade, sedam automobila je izgorjelo. Tek treba utvrditi jesu li svi bili od ranije u voznom stanju. Oštećeno je nešto manjih gospodarskih objekata, dva ili tri. Organizirano se na smještaj javilo 11 osoba, radi se o tri obitelji, jednoj iz Slovenije i dvije iz Bosne i Hercegovine. Oni su smješteni u dvorani Baldekin u Šibeniku. Kamp su ljudi napuštali, neki se vraćaju. Bilo je u jednom trenutku dosta napeto, požar je ušao u mjesto između kuća. No koordiniranim i snažnim angažmanom vatrogasaca i zračnih snaga HRZ-a, situacija je smirena. Započeo je očevid kojim će se utvrditi uzroci požara. ', kazao je ministar Božinović.

Veliki požar s Grebaštici prosirio se na Šparadiće Izvor: Cropix / Autor: Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX

19.11 Po prvim procjenama vatra je dosad zahvatila površinu od oko 600 hektara. Iako još nema službene potvrde jer je požar još aktivan, dosad je u požaru nagorjelo nekoliko kuća, izgorjeli su automobili, a stanovnici tamošnjeg područja su i dalje bez električne energije dok je i promet tim dijelom Jadranske magistrale u prekidu.>>>Cijeli članak<<<

18.45 Trenutačno na požarištu u Grebaštici kod Šibenika angažirano 7 protupožarnih aviona: 4 aviona Canadair CL-415 i 3 aviona Aitractor AT-802, javlja MORH.

Spaljena zemlja u Grebaštici Izvor: Cropix / Autor: Nikolina Vuković Stipaničev i Nikša Stipaničev / CROPIX

18.27 "Problema imamo od samog početka. Nošen jakim južnim vjetrom, brzo se proširio i ušao u Grebašticu, gdje je dijelom ili u potpunosti uništio stambene objekte. Vatra se spustila skroz do mora i među kuće u mjestu Donji Banovci. Problem je što se požar nalazi na brdu Jelinjak. To je vrlo nepristupačan teren i vatra ugrožava mjesto Kalina. Svi vatrogasci su raspoređeni na svojim mjestima. Prioriteti su ljudski životi, životinje i objekti. Sve ostalo će vatrogasci raditi koliko budu mogli. S nama će što duže ostati i zračne snage. Teško je prognozirati kako će se stvari odvijati jer vjetar i sada mijenja smjer", rekao je za Novu TV Volimir Milošević, zapovjednik JVP Šibenik.

Požar kod Grebaštice Izvor: Cropix / Autor: Niksa Stipanicev/Cropix

18.20 Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na putu je prema Šibeniku. Oko 19.30 sati obići će požarište odnosno operativne snage koje gase požar na području Grebaštice. Potom će, priopćio je MUP, dati izjavu za medije ispred DVD Grebaštica.

17.50 'Vatra od mjesta Grebaštica i Šparadići je otklonjena, ali požar se širi brdom Jelinjak prema primoštenskim selima. Tu djeluju i zemaljske i zračne snage. Na terenu je trenutno 160 vatrogasaca. U ovom trenutku je teško reći je li požar podmetnut i općenito govoriti o uzrocima. Vremenski uvjeti su vrlo nepovoljni, na udare i orkansko jugo je brzo širilo požar.Imamo lakše ozlijeđenih vatrogasaca i jednoga građanina, svi su medicinski zbrinuti, nitko nije teže ozlijeđen. Dat ćemo sve od sebe da se požar tijekom večeri stavi pod nadzor. Požar je izbio u gotovo istom trenutku kao i onaj veliki lanjski u vodičkom zaleđu, razlika je u jednoj minuti. Današnji požar nije ništa manji ni mamnje katastrofalan u odnosu na lanjsk', izjavio je Darko Dukić, vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije za Slobodnu Dalmaciju.

Upozorenje građanima!

17.29 Hrvatska vatrogasna zajednica pozvala je građane da vatrogascima ne otežavaju gašenje, a sebe ne dovode u opasnost kako bi požar iz blizine promatrali ili ga fotografirali i snimali.>>>Cijeli članak<<<

17.04 Trenutno je u gašenju požara kod Grebaštice aktivno 155 vatrogasaca, 57 vozila, tri Candaira, dva Air tractora, a u dolasku su još dva Air tractora. Brojčane snage na terenu se stalno povećavaju, a angažirani su vatrogasci Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije, priopćeno je iz Hrvatske vatrogasne zajednice, javlja Šibenik.in

  • +102
Veliki požar kod Grebaštice Izvor: Cropix / Autor: Niksa Stipanicev

16.47 'Fronta je dosta široka, vatra je između kuća i svi su na nogama. Obranili smo zaselak Šaškovi, no vatra je prešla magistralu i sada prijeti Donjoj Grebaštici. Na udaru su Jakovljevići. Premda situacija ne izgleda dobro, nadam se da ćemo odoljeti vatri, važno je sačuvati domove', kazao je za Slobodnu Dalmaciju Tomislav Bačelić predsjednika Mjesnog odbora Grebaštica Gornja. Dvije obitelji su evakuirane.

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

16.42 Jako jugo vatrogascima stvara velike probleme kod Grebaštice i širi oppožareno područje.

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic

16.15 Stanovnici ugroženog dijela Grebaštice prevoze se vozilima MUP-a do Morinjskog mosta, potom autobusom ATP-a do Sportske dvorane Baldekin, gdje im je osiguran smještaj. „Stožer civilne zaštite je pripravan i spremni smo osigurati svu potrebnu pomoć. Vjerujem da će vatrogasne postrojbe u što skorije vrijeme požar staviti pod kontrolu“, poručio je Danijel Mileta, načelnik Stožera.

  • +31
Jak vjetar otežava gašenje požara koji je planuo kod Grebaštice, kanaderi i air tractori u akciji, evakuiraju se kuće Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic

15.25 U gašenju požara kod Grebaštice trenutno sudjeluje 148 vatrogasaca sa 56 vatrogasnih vozila. Angažirani su vatrogasci iz Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije (JVP Split i Trogir te DVD-ovi Split, Kaštel Gomilica i Solin) kao i intervencijske vatrogasne postrojbe Zadar, Split i Šibenik, javlja HVZ. „Požar još uvijek nije pod kontrolom vatrogasaca, a jak vjetar otežava njegovo gašenje. Povećava se broj angažiranih snaga kako bismo ga što prije lokalizirali“, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

15.20 'Apeliramo na sugrađane da svojim ponašanjem olakšaju posao dežurnim službama na terenu te da omoguće im neometan prolazak cestom ili drugim pristupnim putevima gdje je u tijeku požar. Neka uklone automobile i druge pokretnine koje im mogu smetati u gašenju požara te da se i sami udalje od vatre i ne dovode se u opasnost', poručuju iz šibensko-kninske policije.

15:00 Vatra je zahvatila i stambene objekte te se evakuiraju obitelji čiji objekti su ugroženi ili zahvaćeni požarom. Stanovnici ugroženog dijela Grebaštice se s lokacije prevoze vozilima MUP-a do Morinjskog mosta, potom autobusom ATP-a do Sportske dvorane Baldekin, gdje im je osiguran smještaj, piše Šibenik.in.

  • +7
U požaru kod Grebaštice izgorjeli automobili Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

14.54 Zbog požara je za sav promet zatvorena Jadranska magistrala od Žaborića do Bila kod Primoštena, a osobna vozila se preusmjerava državnom cestom DC58 preko Jadrtovca i Vrpolja.

  • +11
Prometna gužva od Šibenika prema Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

14:45 Trenutačno je na gašenju požara u Grebaštici kod Šibenika angažirano pet protupožarnih aviona Canadair CL-415.

  • +16
Grebaštica: Jak vjetar otežava gašenje požara Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

14:30 Kako je objavio MORH, poslan je i četvrti kanader. Požar sada gasi šest aviona - četiri kanadera i dva Air Tractora.

14:23 Tomislav Bačelić, predsjednik Mjesnog odbora Grebaštica Gornja, kaže da je fronta dosta široka, vatra je između kuća i svi su na nogama.

'Obranili smo zaselak Šaškovi, no vatra je prešla Magistralu i sada prijeti Donjoj Grebaštici. Na udaru su Jakovljevići. Premda situacija ne izgleda dobro, nadam se da ćemo odoljeti vatri, važno je sačuvati domove', kazao je Bačelić i dodao da su na terenu i pripadnici Civilne zaštite, te predstavnici gradske uprave.

14:09 Požar se proširio prema Šparadićima i približio se kućama, ali još nema informacija o potencijalnoj evakuaciji, kazao je za ŠibenikIN glasnogovornik šibenske policije Šime Pavić.

  • +9
Gašenje požara u mjestu Gornji Banovci kod Grebaštice Izvor: Cropix / Autor: Nikolina Vukovic Stipanicev

Situacija na terenu je sve teža, potvrđuje čitateljica iz Grebaštice. 'Ljudi bježe iz apartmana, ali ne znaju gdje bi pobjegli. Baš je panika, sve smrdi i ne vidi se ništa od dima', rekla je za šibenski portal.

Grebaštica je turističko mjesto, pa su turisti u panici, ali pomažu im vatrogasci. Na žalost, jednoj obitelji iz Njemačke izgorio je automobil, ali oni su na sigurnom.

13:50 Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković kazao je za N1 da je bila velika opasnost za kuće i stanovništvo, pa su dvije obitelji evakuirane, a vatrogasci ulažu nadljudske napore u gašenje požara. U pomoć su poslani i vatrogasci iz Splita, a u pripremi je još jedan kanader. Prema lokalnim informacijama, evakuirane su obitelji iz Gornjih Banovaca.

13:38 Zatvorena je Jadranska magistrala.

'Zbog požara na području mjesta Grebaštica, radi nesmetanog rada vatrogasaca i svih drugih službi koje su na terenu, za sav promet je zatvorena državna cesta D-8 od mjesta Žaborić prema Primoštenu. Promet će u smjeru Splita biti preusmjeren na cestu D-58', priopćila je policija.

  • +11
Požar kod Grebaštice Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

13:27 Ministarstvo obrane izvijestilo je da je podignuto čak pet protupožarnih aviona. Najugroženiji je bio zaselak Šaškovi.

'Imamo objekte koji su u neposrednoj opasnosti, te su tamo raspoređeni vatrogasci. Struja je isključena. Policija na terenu regulira promet na dijelu Jadranske magistrale a sve prilazne ceste su zatvorene', rekao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Šibenik Volimir Milošević, napominjući da požar nije ni blizu pod kontrolom niti je lokaliziran.

Portal ŠibenikIN piše da se dim dobro osjeti i u gradu Šibeniku te je vidljiv i pepeo.

Očevidac požara iz Šparadića, naselja uz more nasuprot Grebaštice, za Ritam i Nautik radio iz Šibenika izjavio je da su dva kanadera pristigla nešto poslije 12 sati te pomažu zemaljskim snagama u Gornjim Banovcima. Nažalost, jugo je pojačalo i nosi požar prema donjem dijelu Grebaštice, prenosi Slobodna Dalmacija.

'Odavde ne izgleda dobro, uznemirujuć je prizor, no ipak se nadam da će kanaderi imati presudnu ulogu u gašenju', kazao je očevidac. Iz Grebaštice također stiže zamolba sudionicima u prometu da se ne zaustavljaju na cesti da bi snimili selfie s požarom u pozadini, jer tako stvaraju nepotrebne zastoje.

Na mjestu buktinje puše jak vjetar koji ne ide na ruku vatrogascima.

MORH izvještava da je ovo drugi požar u ovogodišnjoj Protupožarnoj sezoni u kojoj sudjeluju zračne snage iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OSRH). Sezona je započela 19. lipnja, sukladno Programu aktivnosti Vlade u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Hrvatsku u 2023. godini.

Od početka godine zaprimljeno je sedam zahtjeva Hrvatske vatrogasne zajednice za angažmanom zračnih snaga OSRH. Tijekom navedenog angažmana ostvareno je 66 letova, 8:05:00 sati naleta, a izbačene su ukupno 354 tone vode.