prodaja nekretnina

Bivši policajac i posrednik zbog prevara osuđeni na rad za opće dobro

26.03.2024 u 14:46

Bionic
Reading

Dvojica optuženika za prevare vezane uz prikupljanje podataka o preminulim osobama radi nezakonite prodaje nekretnina među kojima je i bivši policajac nagodili su se u utorak na zagrebačkom Županijskom sudu s Uskokom u zamjenu za blaže kazne

Marko V. je osuđen na 10 mjeseci zatvora koji su mu zamijenjeni radom za opće dobro, dok je nekadašnji policajac Zvonimir Č. osuđen na 11 mjeseci zatvora, koji su mu također zamijenjeni radom za opće dobro.

Uz to, obojica moraju platiti i po 8000 eura sporedne novčane kazne, doznaje se na sudu.

Optužnica je teretila Marka V. da je na zahtjev Dražena Mikulića tražio osobe koje bi mu u informacijskom sustavu MUP-a za nagradu od 200 eura provjeravali podatke o njima zanimljivim osobama.

Prema optužnici, te provjere je za Marka V. i Mikulića radio Zvonimir Č., koji je za tri osobe analizirao njihove adrese i podatke o njihovim vozilima, nakon čega je primio 200 eura koje mu je Mikulić poslao putem Marka V.

Šef skupine ranije osuđen zbog nekretninskih prevara

Riječ je o pripadnicima 26-ero člane skupine koja je optužena za niz prevara kako bi stekli vlasništvo nad nekretninama koristeći se lažnim kupoprodajnim ugovorima i drugim pravnim aktima u sklopu zločinačkog udruženja.

Prema optužnici, na čelu zločinačkog udruženja bio je Krešo Matić, a članovi skupine terete se za prevare, krivotvorenja isprava i pomaganja u tim nedjelima te primanje i davanje mita.

U optužnici se navodi da su pribavljali podatke o preminulim vlasnicima koji nekretnine nisu ostavili u nasljedstvo, odnosno o osobama koje iz drugih razloga nisu u mogućnosti štititi svoje pravne interese. Potom su ne temelju krivotvorenih kupoprodajnih ugovora i drugih pravnih akata ulazili u posjed i oduzeli vlasništvo nad nekretninama od zakonito upisanih vlasnika te ih prodavali.

Prema pisanju medija, Krešo Matić je prije više od deset godina bio optužen u poznatom slučaju nekretninskih prevara zajedno s Jagodom Blum. Nakon održanoga suđenja Blum je 2013. bila nepravomoćno osuđena na devet godina zatvora dok je Matić osuđen na četiri godine i 10 mjeseci.