sustigla ga optužnica

Beograđanin u Osijeku 'preveslao sve', matični ured, poreznu i policiju

12.10.2021 u 09:26

Bionic
Reading

Niko Kukuljica (48) iz Beograda uspio je na temelju krivotvorene srpske putovnice u Osijeku dobiti sve osobne dokumente druge osobe u ustanovama, pa i policiji.

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku optužnicom ga tereti da je 22. veljače 2019., predstavljajući se krivotvorenom putovnicom kao Borislav J., u Matičnom uredu u Osijeku zatražio izdavanje rodnog lista i domovnice za Borislava J. koje je potpisao imenom i prezimenom istog tog Borislava. Ne sumnjajući u njegov identitet, službenik Matičnog ureda izdao mu je rodni list i domovnicu za Borislava J., piše Glas Slavonije

Beograđanin je istoga dana u Poreznoj upravi – Ispostavi Osijek podnio zahtjev za izdavanje potvrde o osobnom identifikacijskom broju za Borislava, ponovno se potpisujući njegovim imenom i prezimenom. I službenik Porezne uprave mu je povjerovao da je on Borislav J., te mu dodijelio osobni identifikacijski broj (OIB) i potvrdu o OIB-u predao osumnjičeniku.

Čim je dobio i OIB, 48-godišnjak je otišao u zgradu Policijske uprave osječko-baranjske, gdje se službeniku Referade upravnih poslova predstavio kao Borislav J. na temelju iste krivotvorene srpske putovnice i pokazao ishođeni rodni list, domovnicu i potvrdu o dodijeljenom OIB-u za Borislava J. Potom je u upravnom postupku podnio zahtjeve za prijavu prebivališta te zahtjeve za izdavanje hrvatske e-osobne iskaznice i e-putovnice na ime Borislava J. I na te zahtjeve potpisao se kao Borislav J., ali je priložio svoje fotografije i dao otiske svog lijevog i desnog kažiprsta.

Upravo provjerama otisaka lijevog i desnog kažiprsta koji su uzeti od osumnjičenog utvrđeno je da se radi o otiscima prstiju upravo Nike Kukuljice, a ne Borislava J., što proizlazi iz nalaza Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" Zagreb od 4. siječnja 2021.

Beograđaninu je izdana i hrvatska e-osobna iskaznica i e-putovnica na ime Borislava J., ali s biometrijskim podatcima i fotografijama Nike Kukuljice. S e-osobnom iskaznicom Beograđanin poslije prešao hrvatsku državnu granicu čak 57 puta.

Putovnica Srbije na kojoj se nalazila slika osumnjičenika, na kojoj je navedeno da je izdana 7. listopada 2011. u Policijskoj postaji Bačka Palanka na ime Borislava J., ustvari je izdana na ime posve druge osobe – Lazara K., a u evidencijama Srbije vodi kao ukradeni/izgubljeni dokument te je poništena 11. veljače 2020.

Inače, Borislav J. rođen je u Hrvatskoj, u Vukovaru, te stoga kao hrvatski državljanin ima pravo na hrvatske osobne dokumente, ali ih nikada nije tražio, i kao srpski državljanin ima važeću putovnicu potpuno različitu od one kojom se koristio Beograđanin.