MUTNA PRIVATIZACIJA

Žužić kreditom kupio Ceste Sisak pa založio imovinu

željko žužić

željko žužić

Izvor: Cropix / Autor: Elvir Tabaković/Cropix

Nakon što je velikogorički tajkun Željko Žužić lani putem tvrtke I.G.M. Turopolje od sisačke županije za 20 milijuna kuna kupio tvrtku Ceste Sisak, cjelokupna imovina kupljene tvrtke stavljena je pod hipoteku Hypo banke za kredit od 26,5 milijuna kuna, piše Večernji list

Maštovite transakcije vezane uz kupnju tvrtke Ceste Sisak pokazuju da bi kupljena tvrtka na kraju mogla sama vraćati kredit kojim je kupljena. Ta se mogućnost otvara nakon što je imovina Cesta Sisak, uključujući asfaltnu bazu u Petrinji te šljunčaru u Lekeniku, stavljena pod hipoteku Hypo banke u iznosu od 26,5 milijuna kuna, novac koji je isplaćen I.G.M. Turopolju za kupnju udjela u Cestama Sisak.

Sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel potpisala je ugovor o kupoprodaji 14. listopada s direktorom I.G.M.-a Srećkom Kobeščakom, a dan prije Hypo banka odobrila je kredit od 3,5 milijuna eura za kupnju na temelju Žužićeve nekretnine u zagrebačkim Šestinama i depozita od 350.000 eura.

Tvrtka I.G.M Turopolje do tada nije imala ni kune prometa, a osnovana je tek nekoliko mjeseci prije kupnje Cesta. U ugovoru o kreditiranju je odmah bilo navedeno da će se i imovina Cesta Sisak koristiti kao sredstvo osiguranja vraćanja kredita. Aneksom ugovora od 3. veljače to je i učinjeno, a za hipoteku od 26,5 milijuna kuna na račun Cesta Sisak sjelo je samo 2,7 milijuna kuna. Još dva milijuna prebačena su drugoj Žužićevoj tvrtki, Delta iz Petrinje.

Dio malih dioničara smatra da je o davanju nekretnina pod hipoteku morala odlučivati skupština društva jer I.G.M Turopolje ima samo oko 60 posto dionica. Sisačko-moslavačka županija ima u svom vlasništvu još osam posto dionica Cesta Sisak.

'Mi smo dobili novac na vrijeme od I.G.M. Turopolja za kupnju i ne znamo kakvi su odnosi banke i njih, ali smo jučer prvi put vidjeli detalje ugovora kojim je ugrožena i naša imovina u tvrtki. Nas nitko nije obavijestio da se Ceste Sisak opterećuju ovakvom hipotekom i reagirat ćemo', rekla je za Večernji list županica Marina Lovrić Merzel. Iz I.G.M. Turopolja poručuju da je sve legalno.

'Kredit je dobiven po bankarskim uvjetima, a naš je cilj da Ceste Sisak rade bolje i efikasnije te nema ni riječi o nekim namjerama uništavanja ove tvrtke', rekao je direktor I.G.M-a Silvio Kobeščak tvrdeći da Ceste Sisak neće vraćati njihov kredit.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi