MEĐUNARODNA PERSPEKTIVA

ZŠEM prvi krenuo s novom akademskom godinom

20.09.2023 u 09:49

Bionic
Reading

Više od 500 uzvanika povodom početka nove akademske godine na najbolje ocijenjenoj instituciji među privatnim i javnim fakultetima u području ekonomije

Zagrebačka škola ekonomije i managementa (ZŠEM) najbolje je ocijenjena institucija među privatnim i javnim visokim školama te fakultetima u području ekonomije u posljednjem akreditacijskom ciklusu, a prestižna međunarodna AACSB akreditacija svrstava je među 5% najboljih poslovnih škola svijeta. 4. rujna održali su Dan orijentacije te svečano obilježili početak akademske godine. Brucoši, dobitnici dekanove nagrade i međunarodni studenti ispunili su dvoranu do posljednjeg mjesta.

Iskoristite prilike koje vam ZŠEM pruža

Dekan Mato Njavro tom je prilikom zaželio studentima dobrodošlicu, pozdravio njihov odabir te posebno naglasio : 'Od brojnih mogućnosti izbora za visokoobrazovno školovanje, odabrali ste ZŠEM. No, vaš odabir će u potpunosti biti uspješan i opravdan tek ako iskoristite sve prilike koje vam ZŠEM pruža'. Pozvao je studente da iskoriste brojne mogućnosti odlaska na neko od više 150 partnerskih sveučilišta, steknu nova znanja, drugačije perspektive i upoznaju nove kulture te stvore nova poznanstava i umreže se. Studentima je poslao i posebnu poruku, da studiraju odgovorno, prvenstveno prema sebi, a i prema svojim roditeljima i obiteljima. Posebno je čestitao izvrsnim studentima, dobitnicima Dekanove liste. Istaknuo je kako ZŠEM njeguje kulturu izvrsnosti. Dobitnici Dekanove liste, izvrsni su studenti koji se vrlo često osim izvrsnim ocjenama ističu i po svojim sportskim ili umjetničkim ostvarenjima.

Izv. prof. dr. sc. Maja Martinović, prodekanica stručnog diplomskog MBA programa, potvrdu izvrsnosti studijskih programa ZŠEM-a, predstavila je kroz nacionalnu te međunarodnu AACSB akreditaciju. Istaknula je kako AACSB akreditacija osigurava veću konkurentnost i prepoznatljivost studenata ZŠEM-a na globalnom tržištu rada te zahtjeva praćenje rigoroznih standarda i izniman sustav kvalitete.

Svoj poslovni uspjeh sa studentima podijelio je alumni ZŠEM-a i osnivač Beg's Plant Based tvrtke Eduard Beg koji iza sebe ima više od 15 godina iskustva u poduzetničkoj karijeri, među kojima su posljednje tri bile na menadžerskoj poziciji velikoj korporaciji, a plant based prehranom bavi se odnedavno. Tvrtku Beg's Plant Based osnovao je 2021. godine s ciljem promoviranja uravnotežene i ukusne biljne prehrane. Pozvao je studente da budu odvažni, krenu u poduzetništvo i primijene svoja stečena znanja.

Čvrste veze s poslovnom zajednicom

ZŠEM ima bogatu i složenu suradnju s kompanijama iz privatnog i javnog sektora. Suradnja je posebno vidljiva kroz različite inicijative i projekte koji imaju za cilj unaprijediti praktične vještine studenata. Stručnjaci iz renomiranih kompanije česti su gosti predavači i dolaze iz različitih sektora, iz Hrvatske i svijeta. Održavaju predavanja i radionice, pružajući studentima praktična znanja i uvide u stvarne poslovne izazove.

ZŠEM na prijediplomskoj i diplomskoj razini osim na hrvatskome jeziku, nudi i studijske programe i na engleskom jeziku kako bi svoje studente pripremio za poslovanje na hrvatskom te globalnom tržištu, u multinacionalnim kompanija.

Na ovome događanju ZŠEM su popratile tvrtke partneri Samsung Electronics, Valamar, Amadria Park, Raiffeisen društvo za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima d.d i Franck. Što partneri ZŠEM kažu o suradnji s visokoobrazovnom institucijom te njihovim studentima pročitajte u nastavku.

'Surađujemo s brojnim institucijama, no projekti u obrazovnom sektoru jedni su nam od omiljenih suradnji i uvijek nam je drago povezati se sa studentima, odnosno budućim kadrom na tržištu rada. Suradnja poslovne zajednice i visokoobrazovnih institucija veoma je bitna, budući da važna je jer omogućuje studentima da ostvare izravni kontakt s budućim poslodavcima te se upoznaju spoznaju o očekivanjima tržišta rada, dok poslodavci dobivaju priliku upoznati i privući novi i kvalitetan kadar. Upravo takva suradnja može rezultirati poboljšanjem kvalitete studijskih programa te usklađivanjem s potrebama tržišta rada, a u konačnici i jačanjem konkurentnosti gospodarstva. Upravo iz tog smo razloga odlučili biti dijelom ovog projekta i na taj način nastaviti razvijati uspješnu suradnju sa ZŠEM-om gdje redovito održavamo gostujuća predavanja sa svrhom promicanja stručnih tema iz područja djelovanja društava za upravljanje mirovinskim fondovima i podizanja kvalitete financijske pismenosti studenata ZŠEM-a, a veselimo se i daljnjem nastavku suradnje.' - Klaudija Šebalj Jušić, Raiffeisen društvo za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima d.d.

'Kroz suradnju s visokoobrazovnim institucijama tvrtke dobivaju pristup najnovijem znanju i tehnologiji te inovacijama s obzirom da su visokoobrazovne institucije u središtu istraživanja i razvoja. Među ostalim, prednost je i pristup mladim talentima kojima se omogućuje stjecanje praktičnog iskustva kroz različite projekte i stažiranje. U Francku smo osmislili i 2015. pokrenuli poseban program namijenjen mladima koji su tek završili fakultete u okviru kojega im pružamo priliku da se afirmiraju u nove stručne snage na koje ćemo se moći osloniti u razvoju organizacije. Riječ je o Franck StartUp projektu koji mladima nudi dvogodišnji pripravnički rad uz osiguranje mentora i program koji im omogućava cjelovitu sliku o poslovanju i prilikama koje im se pružaju kod nas, uz konkurentna mjesečna primanja i mogućnost sklapanja ugovora na neodređeno vrijeme po završetku programa. Program je do sada uspješno prošlo 15 mladih ljudi koji su uz znanje i iskustvo dobili i priliku za stalno zaposlenje kod nas. Suradnja sa ZŠEM-om je dugoročna i izvrsna i to kroz različite projekte i prilike poput posjeta studenata Međunarodne ljetne škole koji su ovo ljeto imali priliku vidjeti proizvodne pogone i detaljnije se upoznati s našim poslovanjem. Posebno nam je drago što su ovaj posjet istaknuli kao jedan od najuspješnijih korporativnih posjeta. Osim toga, radimo i s djecom i mladima u sklopu suradnje sa zakladom Znanje na djelu koja podržava unapređenje obrazovanja za najmlađe. Djeca i mladi tako dobivaju uvid u pojedina poslovna područja, čime dobivaju širu sliku o raznovrsnosti profesionalnih usmjerenja i zvanja, a što im kasnije pomaže u odabiru daljnjeg školovanja i profesionalnog usmjerenja.' - Ivana Tavra, Franck.

'Smatramo da je vrlo važna suradnja poslovne zajednice i visokoobrazovnih institucija. Valamar Riviera surađuje s visokoobrazovnim institucijama kroz razne projekte; predstavljanje kompanije na fakultetima, studentske prakse, sudjelovanje na raznim panelima vezano na ovu temu, gostovanje naših stručnjaka u ulozi predavača na raznim kolegijima; zatim uključeni smo u rad triju Regionalnih centara kompetentnosti vezano za razvoj kurikuluma i novih smjerova u turističko ugostiteljskim školama gdje su partneri i visokoobrazovne institucije, te zadnje ali ne i manje važno, potpisali smo ugovore s fakultetima smjera Ekonomije i turizma vezano za naš krovni edukacijski program Valamar Excellence gdje kreiramo obrazovne programe za menadžersku strukturu zaposlenika u suradnji s profesorima s tih fakulteta. Kao poslodavac smo uključeni u cijeli niz aktivnosti kojima potičemo motivaciju učenika za uključivanjem u obrazovanje tako da nam je zadovoljstvo odazvati se pozivu i pozdraviti brucoše na početku akademske godine. Imali smo studente ZŠEM-a na praksi proteklih godina i naša iskustva su izuzetno pozitivna. S naše strane predstavili smo im naša znanja i prakse, dok su studenti ZŠEM-a pokazali veliko zanimanje za poslove u turizmu i dali svoj maksimum te se dokazali kao odličan potencijal koji bismo rado vidjeli u našoj kompaniji u budućnosti.' - Tea Cergna, Valamar.

'Danas kada je tehnološki napredak izuzeto brz, moderna tehnologija dostupna svima, a digitalizacija ušla u sve pore društva, ulaganje u razvoj mladih postaje sve važniji cilj svake kompanije koja želi osigurati kvalitetniju budućnost svog poslovanja. Drago nam je što imamo priliku poticati mlade i perspektivne studente na daljnji razvoj te koristimo svaku priliku da kroz razne dijelove poslovanja tvrtke Samsung sudjelujemo u studentskim programima. U suradnji s visokoobrazovnim institucijama tvrtka Samsung Electronics također nastavlja s radom svoje platforme YOUniversity, koja studentima omogućuje prilike za upoznavanje, učenje, a ujedno i zabavu kroz niz online te programe uživo. Samsung kao tvrtka koja potiče inspiraciju i originalnost, poziva mlade da pokažu svoj stav, istraže, fotografiraju i snime svoja fakultetska iskustva te ih podijele s kolegama i prijateljima. Na tom putu im pomaže i jedinstveni Samsung “Try & Buy” program koji omogućuje lakšu dostupnost kvalitetnim digitalnim alatima. Kroz jednostavne zadatke na YOUniversity platformi studenti mogu pokazati svoje ideje i razmišljanja, a pritom osvojiti i odlične pogodnosti. Samsung kontinuirano radi na privlačenju visoko motiviranih studenata te su nam upravo suradnje s priznatim sveučilištima od iznimne važnosti za ostvarivanje kvalitetnih kontakata i upoznavanje studenata - naših potencijalnih, budućih zaposlenika.' - Hrvoje Rendulić, direktor marketinga, Samsung Electronics Adriatic.