na tržištu kapitala

ZSE najavljuje platformu za financiranje poduzetnika

28.06.2017 u 14:23

Bionic
Reading

Zagrebačka burza (ZSE), uz potporu Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), predstavila je u srijedu projekt ‘SME Growth Market in Croatia and Slovenia’ u sklopu kojeg bi počekom slijedeće godine trebala zaživjeti trgovinska platforma putem koje bi mali i srednji poduzetnici svoju potrebu za financiranjem zadovoljavali na tržišta kapitala.

Član Uprave ZSE Tomislav Gračan istaknuo je kako mali i srednji poduzetnici čine najvažniji element za rast i razvoj nekog gospodarstva, a istodobno se susreću s najvećim preprekama u pristupu izvorima financiranja.

U Hrvatskoj je gotovo 13,5 tisuća malih i srednjih tvrtki, a njih više od 1.300 spada u srednje kapitalizirane tvrtke, s kapitalom između 2 i 20 milijuna kuna. Takve se tvrtke, kazao je Gračan, gotovo isključivo financiraju putem banaka, iako se suočavaju s lošijim uvjetima od velikih tvrtki - višim kamatnim stopama, kraćim otplatnim rokovima, potrebama većih kolaterala i slično.

Stoga je cilj ovog projekta takve poduzetnike educirati i uputiti na tržište kapitala kao mjesto za prikupljanje novca potrebnog za njihov rast i razvoj koji će pojačati njihovu lokalnu i globalnu konkurentnost te tako doprinijeti ukupnom gospodarstvu Hrvatske, naglasio je Gračan.

Riječ je o projektu usmjerenom na spajanje ulagača i malih i srednjih poduzeća te njihovo financiranje putem ZSE, odnosno za slovenske poduzetnike putem Ljubljanske burze, koja je u vlasništvu ZSE.

Pripremnu studiju za ovaj projekt financirala je EBRD, a predstavnica te banke za Hrvatsku Vedrana Jelušić Kašić je kazala kako je Hrvatska prva zemlja koja radi na razvoju platforme za male i srednje poduzetnike, ali da su interes već iskazale i ostale burze u regiji, na primjer bugarska.

  • +4
U Matis Absolut Loungeu održana SME Growth Market konferencija Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

Projekt je pozdravila i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, koja je kazala kako njegova implementacija dolazi u pravo vrijeme, s obzirom da je 2016. godine donijela veliku živost u području poslovanja malih i srednjih poduzetnika.

 ’Oni su zapravo taj dio gospodarstva koji je u najvećoj mjeri ponio i rast zaposlenosti u realnom sektoru i na taj način opravdavaju ono što se od njih očekuje, a to je da su oni najžilaviji i najvitalniji dio gospodarstva. Međutim, svoj puni potencijal mogu dati samo ovisno o njihovoj kapitaliziranosti, a povezano s tim i sposobnosti razvoja novih proizvoda ili otvaranja novih tržišta’, rekla je Dalić. 

’Dugoročni učinci ove inicijative i snažnijeg oslanjanja na tržište kapitala mogu biti iznimno značajni, jer je u srcu problema s kojima se suočio Agrokor (...) upravo neadekvatno korporativno upravljanje, a na ovaj način, učenjem poduzeća da 'od malih nogu' mogu koristiti tržište kapitala i da u svom poslovanju mogu imati koristi od transparentnosti, strukturiranog financijskog izvješćivanja, znanja da postoji javnost i tržište koje prati njihove aktivnosti, nedvojbeno će pridonijeti kvalitetnijem i stabilnijem korporativnom sektoru u budućnosti’, naglasila je potpredsjednica Vlade.