nezamisliv iznos

Znate li koliko novca njemačka obitelj uštedi svaki mjesec? Ostat ćete u šoku

25.10.2023 u 21:19

Bionic
Reading

Dobro je poznato to da su Nijemci veliki štediše. Prema najsvježijim podacima OECD-a, prosječno njemačko kućanstvo lani je sa strane stavilo čak 11,1 posto ukupnih godišnjih prihoda, a strogu disciplinu štedljivim Nijemcima nije pomrsila ni inflacija

Kad se stopa štednje od 11,1 posto usporedi s onom u ostalim visokorazvijenim zemljama, vidi se koliko Nijemci paze na svoje osobne financije.

Stopa štednje u Italiji iznosila je samo 2,1 posto, u SAD-u se uštedi 3,7 posto godišnjeg dohotka, u Japanu 5,4 posto, a u Austriji 8,8 posto.

Samo nekoliko zemalja ima više stope štednje od Njemačke. To uključuje Nizozemsku s 12,7 posto godišnjeg dohotka, a prva na listi je Švicarska sa stopom štednje od 18,4 posto.

U prvom dijelu ove godine stopa štednje u Njemačkoj porasla je na 11,3 posto, objavio je Savezni ured za statistiku.

To znači da su kućanstva prosječno uštedjela 11,30 eura na svakih 100 eura raspoloživih prihoda, što odgovara prosječnoj štednji od 260 eura po stanovniku mjesečno ili 3120 eura godišnje.

  • +4
Radnici u Njemačkoj Izvor: Profimedia / Autor: Rupert Oberhuser / Alamy / Alamy / Profimedia

Međutim postoje velike razlike između kućanstava - ovisno o razini prihoda, životnoj situaciji i individualnoj sklonosti štednji. 'Dok neka kućanstva mogu sačuvati puno novca, drugi nemaju ništa na kraju mjeseca, što je vjerojatno pogoršano za mnoga kućanstva zbog nastavljenog visokog rasta cijena svakodnevnih potrepština', objasnili su statističari.

Uporni visoki inflacijski pritisak dosad nije smanjio prosječnu stopu štednje. Trenutačno je na sličnoj razini kao 2018. ili 2019. godine. U prvom dijelu 2021. stopa štednje u ovoj zemlji dosegnula je povijesno visoku razinu: tada su njemački potrošači uštedjeli 18,2 posto svojih prihoda - više nego ikad prije.

Uzrokovalo je to izbijanje pandemije koronavirusa početkom 2020. godine. S obzirom na brojna ograničenja povezana s pandemijom, kućanstva su trošila znatno manje nego inače, a njihovo ukidanje u drugoj polovini 2021. godine dovelo je do značajnog povećanja troškova.